"Banderita tú eres roja, banderita tú eres gualda"

El Govern central vol que els alumnes de Primària cantin el pasdoble 'La banderita'

Defensa i Educació proposen incloure aquest contingut en el temari sobre Forces Armades per a nens de 6 a 12 anys

banderita

banderita

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern central vol que els alumnes d'Educació Primària tornin a cantar a les escoles el pasdoble La Banderita,La Banderita una marxa militar de fa un segle. Les Forces Armades tornen a les classes a través d'un projecte de 240 pàgines que plasma el pacte del desembre del 2015 entre Educació i Defensa.

El primer esborrany, avançat per La Razón,La Razón consta de 10 temes i recupera la cançó de Banderita tú eres roja, banderita tú eres gualda, una obra del 1919 que es va convertir en l'himne de l'Exèrcit espanyol en les guerres del Marroc.

La cançó és només un exemple de les activitats que faran aquests nens d'entre 6 i 12 anys en el marc de l'assignatura Valors Socials i Cívics (l'alternativa a Religió), en el marc del projecte Coneixement de la Seguretat i la Defensa als Centres Educatius.

També hauran d'aprendre himnes militars, fer pins de la bandera i crear cartells espanyolistes. Fins i tot hauran de fer desfilades de plastilina i jugar al toc de diana.

L'acord entre els dos ministeris, que data de fa dos anys, té com a objectiu fomentar "la cultura i la consciència de la defensa". Per això, aquest projecte analitzarà temes com la convivència, l'estructura de les Forces Armades, el Rei o la unitat d'Espanya. No obstant, també es parlarà de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els cossos autonòmics, com els "Mozos de Escuadra" "Mozos de Escuadra"(sic), policia catalana que al document apareix amb el nom castellanitzat.

Tot i que aquest és l'esborrany del temari, encara falta el desenvolupament final, que tindrà "algun retoc" abans de la seva inclusió, encara sense data. La seva elaboració ha anat a càrrec dels dos departaments a través del Centre Nacional d'Innovació i Investigació Educativa (CNIIE) i de la Divisió de Coordinació i Estudis de Seguretat i Defensa de la Secretaria General de Política de Defensa. 


La lletra de la cançó:

Allá por la tierra mora, allá por tierra africana, un soldadito español de esta manera cantaba:   Como el vino de Jerez y el vinillo de Rioja son los colores que tiene la banderita española, la banderita española.   Cuando estoy en tierra extraña y contemplo tus colores y recuerdo tus hazañas mil siglos te querré. Banderita de mi alma, que lloren las lagrimitas, no me salen a la cara.   Como el vino de Jerez y el vinillo de Rioja son los colores que tiene la banderita española, la banderita española.   Banderita tú eres roja, banderita tú eres gualda, llevas sangre, llevas oro en el fondo de tu alma.   El día que yo me muera, si estoy lejos de mi Patria, sólo quiero que me cubran con la Bandera de España.

Notícies relacionades

 

Banderita tú eres roja, banderita tú eres gualda, llevas sangre, llevas oro en el fondo de tu alma.   El día que yo me muera, si estoy lejos de mi Patria, sólo quiero que me cubran con la Bandera de España.