Rajoy es regira contra el PSOE i els seus "xecs sense fons"

El president critica la "demagògia del gratis total" dels socialistes quan Zapatero va congelar les pensions

El líder del PP suavitza els retrets a Cs en plena negociació dels Pressupostos del 2018

fcasals42296226 rajoy180224135817

fcasals42296226 rajoy180224135817 / Javier Cebollada

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El líder del PP, Mariano Rajoy, va passar ahir a l’atac contra l’oposició, especialment contra el PSOE, després que els socialistes i altres grups hagin pujat al carro de les mobilitzacions dels pensionistes per l’exigua pujada de les seves prestacions. L’objectiu de l’oposició és posar el Govern contra les cordes en un moment delicat, donat que vol tirar endavant els Pressupostos del 2018 però encara no ha aconseguit els suports suficients.

Rajoy va intervenir a Canàries a l’Escola d’Hivern, que forma part del conjunt d’actes organitzats pel partit per «rearmar-se programàticament» davant el temor que Ciutadans, després de vèncer en les eleccions catalanes, pugui escombrar una part important de l’electorat conservador en les pròximes eleccions municipals i autonòmiques del 2019.

Destrucció d'ocupació 

En un context per tant propici per al to mitinguer, sense la cotilla de la jaqueta de president del Govern o sense les preguntes bumerang d’un entrevistador, el líder popular va deixar enrere els seus discursos més tediosos sobre com ha aconseguit treure Espanya de la crisi i des del primer moment es va llançar contra l’oposició i el seu intent de «destruir i no construir».

Rajoy va esmentar expressament el PSOE i va assegurar que no accepta «lliçons» d’aquesta formació en matèria d’ocupació o pensions quan l’Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero «va congelar» aquestes prestacions, va destruir 3,5 milions de llocs de treball i va deixar Espanya «a un pas de la fallaida». En contraposició, va recordar que aquestes partides van ser les úniques que no es van reduir als Pressupostos quan el Partit Popular va arribar al Govern i va haver d’afrontar la crisi. Així mateix, va insistir en la seva recepta que la creació de llocs de treball és l’única manera d’aconseguir la sostenibilitat del sistema.

Notícies relacionades

«Les promeses buides, els xecs sense fons, la demagògia del gratis total i pretendre gastar el que no es té surt molt car en benestar i ocupació», va reblar, fent referència al fet que els socialistes han proposat aquesta setmana tornar a lligar la pujada de les pensions a l’IPC, i sufragar l’increment amb la creació de dos nous impostos. Podem, el PDECat i Ciutadans també recolzen revaloritzar les prestacions amb l’Índex de Preus al Consum. «Necessitem llocs de treball i no una barra lliure d’ocurrències», els va respondre el president.

El PP està disposat a modificar l’actual índex amb nous paràmetres, però no lligats a l’IPC. En aquest sentit, Rajoy va assenyalar que ell també vol incrementar les pensions i no l’escàs 0,25% actual, però més endavant, quan l’economia creixi encara més. De moment, l’oferta del Govern consisteix en la promesa de Cristóbal Montoro d’introduir una deducció a l’IRPF per a les persones de més edat.      Suport de Ciutadans

Si es pacta aquesta rebaixa, s’inclouria en els comptes del 2018, que el Govern vol aprovar el 23 de març. De fet, en els seus últims discursos en actes del PP, Rajoy s’havia mostrat crític amb Cs, però aquest dissabte va desviar el tret cap al PSOE, just en plenes negociacions amb els taronges per guanyar-se el seu suport a la llei pressupostària.