Santi Vidal sobre la fuga d'empreses: "Els covards salten del vaixell per si s'enfonsa"

L'exjutge va animar la seva filla a tenir liquiditat després de l'1-O, segons una conversa intervinguda per la Guàrdia Civil

2
Es llegeix en minuts
EFE / MADRID

L'exjutge i exsenador d'ERC Santi Vidal va defensar després de l'1-O, en una conversa amb la seva filla intervinguda per la Guàrdia Civil, la necessitat de tenir diners a casa per garantir la liquiditat i va carregar contra la fuga d'empreses: "Sempre que hi ha inestabilitat, els covards salten del vaixell per si de cas s'enfonsa".

Així consta en una conversa -Efe ha tingut accés a l'àudio-, que la Guàrdia Civil va intervenir el 6 d'octubre, una vegada celebrat el referèndum, a Santi Vidal, investigat pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona en la causa oberta pels preparatius de la consulta

En la conversa, que es va produir en la vigília de la sessió del Parlament del 10 d'octubre -quan l'expresident Carles Puigdemont va deixar en suspens la declaració d'independència-, Vidal va apuntar que la fuga d'empreses era un "moviment tàctic" per pressionar en contra del "procés". "Sempre que hi ha inestabilitat, hi ha els covards que salten del vaixell per si de cas s'enfonsa", va sostenir Vidal.

La seva filla li va comentar la preocupació que li havia expressat el seu sogre, que viu fora de Catalunya, sobre els estalvis de la família, i aleshores Vidal va demanar calma i va assegurar que la declaració unilateral d'independència (DUI) seria "immediata" i que s'estava impulsant una mediació en què "el Govern suís s'acaba d'oferir".

Gairebé tres anys expulsat

"Això acabarà tenint sortides. Seran complicades i hi haurà passos endavant i enrere, però al final anirà tenint sortida. Ja ho veuràs. Hem de confiar-hi, perquè si no...", va indicar Vidal, que en els pròxims dies complirà els tres anys d'expulsió com a jutge que li va imposar el Consell General del Poder Judicial després de redactar un esborrany de "Constitució catalana".

La filla de l'exsenador va desvelar en la conversa que, per "curar-se en salut", havien guardat a casa uns 5.000 euros que encara no havien ingressat al banc i els havia entregat en efectiu el seu sogre de la venda d'un despatx, amb una "part en blanc i una sense blanc, en negre", i el jutge suspès va exclamar entre rialles: "¡Com tothom!".

Mantenir "la dignitat"

Notícies relacionades

"Ben fet, ben fet. Això és el que s'ha de fer. Tenir una mica de liquiditat. Això us dona un parell de mesos de marge, igual que nosaltres, que també hem fet una cosa semblant", va indicar Vidal, sobre la possibilitat de guardar diners en efectiu a casa per si una eventual declaració d'independència limitava les operacions bancàries.

En aquesta conversa, una de les centenars que va intervenir la Guàrdia Civil en el marc de la seva investigació a alts càrrecs del Govern català investigats pels preparatius de l'1-O, Vidal també apel·lava a mantenir la "dignitat" malgrat el temor que hi podia haver a les conseqüències pel procés independentista. "Nosaltres hem de mantenir els nostres ideals. I si, a vegades té una conseqüència, que no en tindrà, també s'haurà d'assumir. Som milers, més de dos milions", va sentenciar.