Anna Gabriel no anirà dimecres al Suprem a declarar

L'exdiputada de la CUP anuncia que es queda a Suïssa perquè a Espanya no tindria un "judici just"

zentauroepp33753434 barcelona 03 05 2016  pol tica   cumbre sobre la ley contra 180220093027

zentauroepp33753434 barcelona 03 05 2016 pol tica cumbre sobre la ley contra 180220093027 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

Incògnita resolta: Anna Gabriel es queda a Suïssa i dimecres no anirà a declarar davant el Tribunal Suprem en la causa per rebel·lió en què estava citada. L'exdiputada de la CUP ho ha anunciat en una entrevista al mitjà suís Le Temps, en què explica que ha decidit quedar-se al país helvètic perquè a Espanya no tindria "un judici just".

"No aniré a Madrid", titula l'entrevista Le Temps. "Com que no tindré un judici just al meu país, n'he buscat un on pugui protegir els meus drets", explica l'exdiputada." Estic sent processada per la meva activitat política i la premsa del Govern ja m'ha condemnat", argumenta Gabriel.

La CUP havia convocat per a aquest dimarts una roda de premsa on tenia previst anunciar la decisió de Gabriel i explicar la seva estratègia de defensa. L'exdiputada se'ls ha avançat. A l'entrevista, la dirigent cupaire assegura que la Guàrdia Civil la presenta en els seus informes com una "activista ferotge" que ha animat "a la desobediència". "Sempre he fet campanya pel referèndum, però de forma pacífica", afirma Gabriel abans d'insistir que el conflicte català "s'ha de resoldre políticament" i critica a l'Estat espanyol que vulgui "silenciar la independència mitjançant la repressió".

"Més útil lliure que entre reixes"

Gabriel opina que serà "més útil per al moviment (independentista) lliure que entre reixes", per això ha decidit imitar el moviment de Carles Puigdemont de sortir d'Espanya -aquest es troba a Brussel·les- com a estratègia de defensa. La CUP havia presentat el viatge de Gabriel a Suïssa com a part de l'estratègia d'internacionalitzar el conflicte català. Segons explica Anna Gabriel, va prendre la decisió de traslladar-se a Ginebra al veure que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart fa mesos que estan en presó preventiva. "Em vaig adonar que me n'havia d'anar", apunta.

El viatge de Gabriel a Suïssa el va avançar EL PERIÓDICO aquest dissabte passat en una informació en què s'explicava que l'exdiputada ha buscat refugi a Ginebra, on ha contactat amb Olivier Peter, un advocat expert en causes de extradició que anteriorment havia assumit la defensa de diferents membres d'ETA. Després que aquest diari avancés aquesta informació, la matiexa CUP va admetre en un comunicat el trasllat de Gabriel al país helvètic.

Des del seu refugi a Ginebra, Gabriel està sent assessorada no només per Peter sinó pel seu advocat català, l'exdiputat de la CUP Benet Salellas.

El 'comitè estratègic' del procés

Notícies relacionades

El jutge Llarena considera que el referèndum de l'1-O i el procés sobiranista s'han pogut desenvolupar sota la direcció i coordinació d'un conjunt de persones entre les quals es trobarien els presidents i portaveus dels grups parlamentaris independentistes de l'anterior Parlament, així com els màxims dirigents dels partits sobiranistes i la presidenta de l'AMI.

Tots ells, Anna Gabriel inclosa, apareixen citats com a integrants de l'anomenat "comitè estratègic" descrit en el document EnfoCats, el full de ruta cap a la secessió trobada per la Guàrdia Civil al domicili de Josep Maria Jové, el que va ser número dos de l'exvicepresident Oriol Junqueras. Els nous investigats apareixen en la instrucció identificats com a participants en algunes de les reunions que suposadament van servir per "idear i preparar el procés de ruptura", i que "semblen haver tingut una participació principal i destacada en el seu desenvolupament, aportant el suport polític que van necessitar l'actuació parlamentària i l'actuació d'execució que van portar a terme aquest procés".