INVESTIGACIÓ AL SUPREM

La Guàrdia Civil detecta pagaments del Govern des de Brussel·les per 159.000 euros per a l'1-O

Els investigadors sospiten que part d'aquests fons van servir per als viatges d'observadors internacionals

L'institut armat sosté també en un informe que Unipost va rebre gairebé un milió d'euros pels seus serveis

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil ha detectat quatre transferències bancàries per un import de 159.700 euros realitzades entre el setembre i l’octubre del 2017 per la Delegació de Catalunya davant la Unió Europea (UE) a Brussel·les i que, segons els investigadors, van servir en la major part per pagar els desplaçaments dels observadors internacionals del referèndum unilateral de l’1-O. Els agents han requerit al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que investiga el Govern català cessat per rebel·lió, que els autoritzi a interrogar com a testimoni l’exrepresentant de l’oficina a la capital belga. L’institut armat ha constatat, a més, que la Generalitat va pagar gairebé un milió d’euros a l’empresa de transport Unipost per enviar les cartes als membres de les meses electorals i per a les targetes censals de la consulta.

Els agents de la Guàrdia Civil que estan investigant els preparatius de l’1-O han remès en els últims dies diversos informes sobre les seves indagacions al jutge Llarena. Alguns se centren en les despeses que el cessat Govern de Carles Puigdemont va poder haver destinat a aquesta consulta. L’objectiu final és sustentar la comissió d’un delicte de malversació de fons per l’ús de diners públics en l’organització de la consulta.

Els investigadors ja consideraven acreditat que s’havien destinat 503.639 euros a publicitat als mitjans i ara s’hi afegeixen 979.661 que la Generalitat va pagar a Unipost i les sospitoses transferències realitzades des d’un compte al BBVA de la Delegació de Catalunya davant la UE. També s’estan rastrejant els dominis a internet de les pàgines relacionades amb el referèndum i la titularitat de les quals es va ocultar expressament per no deixar empremta.

ABANS I DESPRÉS DEL REFERÈNDUM

Notícies relacionades

Les transferències sota sospita amb el paraigua de la legació catalana a Brussel·les es van realitzar entre el 21 de setembre i el 9 d’octubre del 2017, vuit dies després del referèndum. Dos d’aquests traspassos, per un import de 119.700 euros, van anar a parar per «contracte de serveis» a The Hague Centre for Strategic Studies, que la Guàrdia Civil assenyala com l’entitat que va finançar els trasllats d’avió i allotjament dels observadors internacionals que es van desplaçar a Catalunya per a l’1-O. Els agents també han comprovat que 40.000 euros més van anar a parar a la Delegació del Govern català a Croàcia mitjançant transferències efectuades el 9 i el 12 d’octubre del 2017.

L’informe de la Guàrdia Civil destaca que la Delegació de Catalunya davant la UE forma part de l’estructura del Departament de Relacions Institucionals i Exteriors que va dirigir fins al seu cessament l’exconseller Raül Romeva. En aquesta documentació remesa al Tribunal Suprem s’ha inclòs un llistat de despeses de l’oficina catalana a Brussel·les entre el setembre i el 27 d’octubre del 2017 –el mateix dia de la declaració unilateral d’independència (DUI)– i que es refereixen a l’aparcament a l’aeroport de Brussel·les, taxis, despeses de telèfon, servei fotogràfic, bitllets d’avió o nòmines.