JUDICI A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Bárcenas deslliga Rajoy de la caixa b del PP valencià

L'extresorer del partit confirma que Costa el va advertir del finançament irregular

Reconeix viatges en avió a València amb empresaris per finançar campanyes

Bárcenas està pendent de la sentència del judici de la primera època de Gürtel en què la Fiscalia va demanar per a ell 39 anys i mig de presó. / JOSÉ LUIS ROCA / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’extresorer del PP Luis Bárcenas va defensar ahir davant el jutge la gestió de la direcció del partit que lidera Mariano Rajoy a l’assegurar que estava «terminantment prohibit» facturar treballs a empresaris. En la seva declaració com a testimoni en el judici de la branca valenciana del cas Gürtel, va assenyalar que així l’hi va fer saber a l’exsecretari general del PP a València Ricardo Costa en una reunió a la seu nacional del partit a Madrid. D’aquesta manera va confirmar la versió de Costa, segons la qual aquest el va avisar que el PP valencià havia ordenat girar factures falses a empresaris perquè sufraguessin les campanyes municipals i autonòmiques del 2007.

Bárcenas va afirmar a l’Audiència Nacional que, des de la seu central del partit al carrer de Génova, a Madrid, la «intervenció» en les comptabilitats regionals era «molt petita» perquè elles mateixes les gestionaven. Des de Madrid, va dir, s’assignava una quantitat a cada província durant les municipals i hi havia un manual en què s’explicitava per escrit «la impossibilitat d’aportar cap fons propi a la campanya».

El també exsenador del PP –que fins al juny del 2008 va ser gerent del partit conservador– va apuntar que es va reunir amb Costa perquè el llavors tresorer Álvaro Lapuerta estava de viatge. Va ser en aquella trobada quan Costa li va expressar la seva «preocupació» després de conèixer, a través de l’exvicepresident valencià Víctor Camps, les instruccions de l’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps i de l’expresident de les Corts Juan Cotino per portar a terme les irregularitats.

Bárcenas va informar llavors Lapuerta, segons va narrar en la seva declaració, i aquest li va respondre que parlaria «amb València» i deixaria les coses clares. «No tinc ni idea de la persona amb qui va parlar, m’imagino que diria que complissin les instruccions de la seu central. Sembla que al final no es van complir», va resumir. 

L’exsenador del PP també va relatar que en certa ocasió va viatjar a València amb Lapuerta perquè un empresari, amic de Víctor Campos, volia fer una donació al partit, però no va especificar la quantitat ni si l’hi va donar en mà.

VERSIONS DIFERENTS / La declaració d’ahir de l’extresorer del PP va ser bastant diferent de la que va fer l’abril del 2014, quan, encara en presó preventiva, va declarar davant el jutge Pablo Ruz que el PP no només tenia una caixa b a nivell nacional, sinó que hi havia comptabilitats paral·leles en totes les províncies i comunitats espanyoles que admetien donatius per finançar despeses electorals. 

El 2015, quan ja era fora de la presó, no va tenir cap inconvenient a afirmar: «Mariano Rajoy coneixia l’existència de la caixa b del PP». Ahir, en canvi, va desvincular completament el president del Govern del finançament irregular del partit.

Ja en el judici per la primera època de la trama Gürtel (1999-2005), del qual encara no hi ha sentència, va començar a recular i a ser menys contundent en les afirmacions que podien comprometre el partit on va treballar durant 20 anys. Al ser preguntat llavors, el gener del 2017, per la seva declaració davant Ruz, va dir que no la recordava, i es va negar a seguir responent preguntes relacionades amb la comptabilitat paral·lela del partit.

Notícies relacionades

«COMPTABILITAT EXTRACOMPTABLE» / El que va reconèixer en aquella vista va ser l’existència d’una caixa b a nivell nacional, si bé va rebutjar qualificar-la com a tal, i s’hi va referir com a «comptabilitat extracomptable», «comptabilitat extraoficial» i «fons no oficials del partit» que es nodrien amb donatius, però, va subratllar, sense cap finalitat, «a canvi de res».

Més de 100 testimonis del cas passaran per l’Audiència Nacional per declarar en el judici per la presumpta caixa b del PP valencià, que es va iniciar el passat 15 de gener.