DECLARACIONS DAVANT EL JUTGE LLARENA

Junqueras: "Hi ha recorregut ampli dins de la Constitució"

Sànchez va oferir al jutge missatges privats amb el Govern "que no feien preveure el que va passar l'1-O"

junqui

junqui / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

Per resoldre el conflicte català "hi ha recorregut ampli en l'àmbit de la Constitució i de les seves possibles interpretacions". És una de les afirmacions que Oriol Junqueras va fer davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena en la seva declaració del dia 1 de desembre a la qual ha tingut accés La Vanguardia. També ha transcendit la declaració que va fer l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, que va oferir al jutge els missatges privats que va intercanviar amb el Govern de Mariano Rajoy fins un dia abans del referèndum de l'1-O.

El líder d'ERC afirma que "és evident" que no comparteix "ni políticament ni jurídicament" el 155, però afegeix: "també és evident que el fet de presentar-nos (ERC) a les eleccions o de presentar-nos davant l'Audiència quan ens va cridar demostra la nostra actitud en aquest sentit".

Aquesta declaració es va produir dies abans que comencés la campanya de les eleccions del 21-D i es va produir a petició de Junqueras, que sol·licitava al jutge poder sortir de la presó d'Estremera, on està en presó provisional des del 2 de novembre, per poder participar en la campanya.

Junqueras també va afirmar que com a candidat assumia les decisions que es deriven del 155 i va mostrar el seu ferm rebuig a qualsevol forma de violència: "Mai estaré a favor de la violència, perquè contradiu tot el que he dit tota la vida. No estaré mai d'acord amb la violència per moltes raons de formació, ètica, moral, educació, també per creences religioses... per moltes raons".

"Res feia preveure la violència l'1-O"

Per la seva part, Jordi Sànchez va assegurar al jutge tenir "sms amb representants del Govern que no feien preveure el que va passar l'1-O". "Hi va haver moltes converses, durant aquells dies, algunes d'elles amb representants del Govern d'Espanya, concretament el 30 de setembre. I algunes d'aquestes converses, que estan en missatges telefònics guardats, no feien preveure en cap cas el que va passar l'1 d'octubre", va explicar el número dos de les llistes de Junts per Catalunya (JxCat) a preguntes del fiscal sobre la violència l'1-O. En aquest punt, Sànchez va oferir a l'instructor aportar aquests missatges. "Són comunicacions privades que a mi em feien preveure que hi podria haver en algun lloc alguna tensió, hi podria haver algun altercat però no el que va passar l'1 d'octubre", va insistir, en al·lusió a les càrregues policials.

Notícies relacionades

En la seva declaració, Sànchez va insistir que totes les mobilitzacions convocades a favor de la independència i del referèndum eren pacífiques i va condemnar qualsevol violència: "La resistència passiva ciutadana amb la voluntat de les forces de requisar les urnes va generar situacions en què hi va haver imatges molt dures que no s'haurien d'haver produït mai . Les agressions que van patir els ciutadans i els agents de seguretat ha sigut el pitjor en molts anys que ha passat a Catalunya", va sostenir.

El fiscal li va insistir si sabia que l'1-O havia sigut prohibit pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya després de ser declarat inconstitucional. Sànchez va reconèixer que l'1-O no tenia encaix legal i va admetre l'error de pensar que seria com el 9-N: "Potser el meu error va ser pensar que com ja havia passat en la consulta del 9 de novembre hi hauria una prohibició que faria que aquest acte definit com a referèndum no tindria unes conseqüències legals i que hi hauria una acció proporcionada, una acció d'oportunitat dels cossos i forces de seguretat que l'únic que garantirien era que no hi hagués incidents", va afirmar.