CAUSA PER REBEL·LIÓ

Tres exconsellers asseguren que sempre van confiar en la negociació amb el Govern central

Jané diu que fins i tot quan va anar a votar pensava que era una mobilització popular per forçar un referèndum legal

Sostenen que la sortida de Baiget del Govern els va afectar molt personalment, però es remeten a labor tècnica com a consellers

zentauroepp41846014 madrid 30 01 18 neus munt a la llegada al tribunal supre180130112110

zentauroepp41846014 madrid  30 01 18  neus munt   a la llegada al tribunal supre180130112110
zentauroepp41846860 madrid  30 01 18  jordi jane  a la llegada al tribunal supre180130130651
zentauroepp41846906 madrid  30 01 18  meritxell ruiz  a la llegada al tribunal s180130130632

/

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Els exconsellers Jordi Jané, Neus Munté i Meritxel Ruiz han coincidit aquest dimarts davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena a manifestar que sempre van confiar que el Govern mantingués la recerca d'una negociació amb l'Executiu de Mariano Rajoy fins al final, fins i tot una vegada celebrat l'1-O. L'exconseller d'Interior encara ha afegit que també pensava això quan va anar a votar com a ciutadà en el referèndum il·legal.

Fonts jurídiques han assenyalat a EL PERIÓDICO que tots tres han assegurat que van deixar el Govern presidit per Carles Puigdemont, després del cessament del conseller de Treball Jordi Baiget, quan va coincidir una entrevista, en què admetia que la força de l'Estat faria que no es pogués celebrar el referèndum. Malgrat l'expressivitat d'aquestes paraules, contestades amb un cessament, els tres primers exconsellers citats com a testimonis davant el jutge Llarena han mirat de negar que l'Executiu català apostés per vies unilaterals quan en formaven part. 

Jané només ha admès que existia aquesta possibilitat, però l'ha desvinculat del seu abandonament del Govern català. S'ha remès a la Junta de Seguretat que es va celebrar a Barcelona al juny, després de vuit anys sense convocar-se, com a mostra de la negociació que es mantenien entre els dos Executius. Una vegada realitzada, entenia que ja havia fet la seva feina i que podia abandonar l'Executiu.

Nega qualsevol il·legalitat

Notícies relacionades

Munté, per la seva part, ha sostingut que li va afectar molt el cessament de Baiget per l'amistat que l'unia a ell. A més, en aquell moment va morir el seu pare i estava exhausta. Així ha justificat la seva decisió de sortir del Govern. Ha afegit que ignorava que s'anés a seguir la via unilateral o a cometre una il·legalitat, ja que ha dit no haver vist ni intenció de fer-ho.

Meritxell Ruiz ha sostingut que la seva marxa va coincidir amb el final del curs escolar i que va considerar que havia fet suficient. Ha dit que tenia dos fills petits i que, encara que va veure que l'ambient es començava a caldejar, no va veure cap il·legalitat.