ENTREVISTA A L'EXJUTGE DE L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Baltasar Garzón: "El PP segueix en la dinàmica de tapar, negar i culpar"

Veu "absolutament necessari" obrir diligències contra Camps després de la confessió de Costa

Assegura que en democràcia "no és admissible que es voti a corruptes"

El jurista espanyol repassa el ’cas Gürtel’ amb EL PERIÓDICO. / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Baltasar Garzón, el jutge que va destapar la 'trama Gürtel', reapareix amb un al·legat per a acabar amb aquesta plaga en ple clímax judicial. El seu nou llibre, 'La Indiganción Activa', no podia publicar-se en un moment més idoni. 

-Ricardo Costa acaba de confessar que el PP es finançava amb "diner negre"

-Això marca un punt d'inflexió important. És la primera vegada que un alt responsable polític pren la decisió valenta d'exposar quin era el sistema de finançament il·lícit del PP. No estem acostumats que es penedeixin i demanin perdó.

-Mariano Rajoy va minimitzar la corrupció a les seves files i Rafael Hernando ha demanat "perdó".

-Estan en la mateixa dinàmica de sempre: tapar, negar i culpar tots els altres. Quan no tenen més remei, fins i tot desqualifiquen qui confessa. La seva reflexió és: demanem perdó, però ells eren els dolents i la resta del partit està perfectament net. 

-La fiscalia espera al final del judici per decidir si actua contra Francisco Camps.

-És absolutament necessari obrir diligències contra ell per investigar què va passar. Cal continuar netejant per arribar a la cúspide.

-En el seu llibre comenta que "la corrupció ha servit de catapulta al PP per guanyar les eleccions".

-La corrupció opera com una mena de justificació. Aquestes demanades de perdó condicionals, aquest rebuig permanent de la brutícia cap a altres, contribueix a minimitzar l'impacte de la corrupció, i aquesta s'expandeix a totes les capes de la societat fins que es banalitza. Però per a mi en democràcia no és admissible que es voti els corruptes.

-El ministre Rafael Catalá manté que la corrupció es persegueix més que mai. ¿És cert?

-El cinisme era una tendència filosòfica molt respectable ja en l'època grega. Però els aprenents de cínics en el concepte modern que desenvolupa el ministre [de Justícia] no em mereixen gaire respecte. 

-¿Creu que hi ha confiança en la justícia?

-Podria dir que sí, però crec que mentiria. Mentre hi hagi diferents vares de mesurar, segons la posició de cadascú és perjudicial. Si abandona el seu paper d'àrbitre i es refereix a posicions polítiques deixa de ser confiable. El Poder Judicial i els seus components tenen la seva ideologia i desgraciadament a vegades consenten ingerències. 

-¿Què opina sobre el paper dels tribunals en el conflicte català?

-L'activació de la via judicial va ser un error tenint en compte com es va desenvolupar. Hi va haver molta bel·ligerància de la fiscalia. Crec que no hi ha delicte de sedició ni de rebel·lió, va ser una interpretació jurídica errònia. En tot cas, de desordres públics, danys, resistència als agents de l'autoritat i malversació, si es prova que fets il·lícits s'han finançat amb diner públic.

«Crec que no hi ha delicte de sedició ni de rebel·lió [en el procés; va ser una interpretació jurídica errònia»

Baltasar Garzón

Exjutge

-¿Qüestiona l'empresonament d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn i els Jordis?

-Sí. Avui dia no crec que es compleixi cap dels requisits que justifiquen la presó preventiva: no hi ha risc de fuga perquè es van presentar voluntàriament, no hi ha risc d'alteració de proves perquè no tenen capacitat d'accedir-hi, i amb el 155 els van cessar dels seus càrrecs. La reiteració delictiva és impossible. El que es diu és que es presumeix que seguiran sent independentistes i això no és delicte.

-¿Per què creu que segueixen a la presó?

-Crec que estan interpretant els preceptes de forma errònia i no voldria imaginar-me que es mouen per altres interessos. No em consta, ni ho puc afirmar, però la veritat és que dilaten la presó provisional. Privar de llibertat algú és molt greu i no pot ser avançament de pena.

-¿Vostè hauria aixecat la euroordre contra Carles Puigdemont?

-No s'hauria d'haver aixecat mai. I no entenc per què no es va activar a Dinamarca. El missatge del Suprem als òrgans judicials és que es poden retirar euroordres i és evident que no. 

-¿Com es resol el dilema?

-S'ha de dialogar i pactar. Amb aquestes tensions poden venir escenaris de violència, de més o menys grau. Ja hi ha hagut algunes accions, que poden quedar-se aquí o evolucionar, i la repressió de l'Estat també pot exacerbar la situació. O rebaixem la tensió o no sabem què passarà.

-¿Es considera un jutge que ha sigut perseguit per la mateixa justícia?

-Hi va haver una persecució evident, principalment per la 'Gürtel'. Es va inspeccionar la meva vida per no trobar res. I encara se segueix dient que això estava emparat pel Suprem, quan no ho estava i no va ser legal. Poden intentar doblegar-te, però amb mi no ho van aconseguir. El jutge que es deixa coaccionar és perquè vol.

Notícies relacionades

-¿Tornarà a exercir com a jutge?

-Quan s'extingeixi la meva pena demanaré el reingrés. La meva inhabilitació no s'hauria d'agreujar com una espècie de mort civil. Soc un lluitador nat, he de batallar.