El Govern espanyol es desmarca de la decisió de França d'acabar amb la dispersió

L'Executiu gal analitzarà "cas per cas" les peticions dels presos d'ETA per ser acostats al País Basc

Les associacions de víctimes del terrorisme han reclamat que no se cedeixi a les peticions dels reclusos etarres

dcaminal38911558 french president emmanuel macron  l  welcomes spanish prime 170616141436

dcaminal38911558 french president emmanuel macron l welcomes spanish prime 170616141436 / THOMAS SAMSON

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

La decisió del Govern de França d’analitzar el trasllat de presos d’ETA reclosos a les seves presons a centres pròxims al País Basc ha posat les mires a l’Executiu espanyol, que ja ha marcat distàncies amb les intencions de París. Malgrat que per ara únicament s’ha confirmat que aquest acostament serà progressiu, gradual i individualitzat, el Gabinet d’Emmanuel Macron ja ha rebut les crítiques de les principals associacions de víctimes d’ETA.

A Euskadi, però, la notícia va ser rebuda positivament pels partits nacionalistes, que reclamen que Espanya faci passos immediats en la mateixa direcció. Tot i que mantenint les distàncies amb EH Bildu, que ha fet d’aquesta qüestió una de les seves principals reivindicacions, el PNB ha aplaudit la decisió de França, ja que considera que sis anys després del final d’ETA i gairebé un després del seu desarmament, l’Executiu de Rajoy «va tard» respecte a les demandes de la majoria de la societat basca. També el PSE, amb matisos, s’ha mostrat disposat a «flexibilitzar» la política penitenciària, mentre que Elkarrekin Podem considera que Madrid ha de prendre exemple de París.

59 reclusos d'ETA a França

Notícies relacionades

Actualment hi ha un total de 59 presos d’ETA en una vintena de presons franceses. Al voltant de la meitat d’ells estan sota l’estatut DPS (detingut particularment assenyalat), que implica un règim de seguretat i de restriccions a l’interior dels centres. La mesura del Govern gal es posarà en marxa a partir de les peticions individuals dels presos. Els plans de París contemplen el trasllat d’aquests reclusos a les presons de Mont-de-marsan, a Les Landes, i de Lannemezan, als Alts Pirineus. Aquests centres no tenen mòduls de dones, de manera que les 13 preses d’ETA quedarien, de moment, sense opció de trasllat.

El portaveu del Ministeri de Justícia francès va desvelar aquesta setmana que les decisions sobre els presos d’ETA s’han pres amb coneixement del Govern espanyol.