NOVES DILIGÈNCIES

El jutge ordena investigar pagaments al centre que va enviar observadors a l'1-O

Considera sospitoses transferències per 58.250 i 61.450 a The Hague Centre for Strategic Studies

Sol·licita a Barcelona diverses converses inclosa la de l'empresari que es va reunir amb Assange

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Com que el Tribunal Suprem no és un jutjat d'instrucció, el magistrat Pablo Llarena pot dedicar-li les 24 hores del dia a l'únic procediment que té entre mans: la causa oberta per rebel·lió, sedició i malversació contra els líders independentistes catalans. Aquest dijous, mentre prenia declaració a l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez s'ah conegut una providència en què anunciava noves línies d'investigació. Entre elles destaca l'ordre donada a la Guàrdia Civil per investigar els comptes de la Delegació de Catalunya davant la Unió Europea, amb seu a Brussel·les, i en concret tres transferències, dues d'elles al centre The Hague Centre for Strategic Studies, que va enviar observadors a l'1-O.

El magistrat demana determinar la relació d'aquestes transferències, realitzades des del compte al BBVA de Brussel·les de la delegació catalana entre el 21 de setembre i el 10 d'octubre de l'any passat, ambe el previst a l'Ordre de la Comissió d'Afers Econòmics del Ministeri d'Hisenda, de 15 de setembre, per la qual es recordava el control de les despeses catalanes. En concret, sol·licita que s'identifiqui l'“ordenant i destinatari, el concepte en què es van realitzar i el destí actual" de 58.250 i 61.450 euros, transferits a The Hague Centre for Strategic Studies. La tercera transferència, per import de 20.000 euros, es va dirigir a la Delegació del Govern a Croàcia, assenyala la providència.

Converses

El jutge també ha reclamat al Jutjat d'Instrucció número 13 diverses proves, com l'agenda intervinguda al domicili del número dos d'Economia, Josep Maria Jové, i diverses converses reflectides per la Guàrdia Civil en els seus informes. Entre elles figura la que Jové va mantenir el 7 d'agost amb l'empresari Oriol Soler, que es va reunir amb Julian Assange a Londres dos dies després de veure's amb l'expresident Carles Puigdemont al seu autoexili a Brussel·les. En ella, Soler li anuncia detalls de la trobada que havia mantingut amb els líders sobiranistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Notícies relacionades

Una altra és la trucada que Carles Viver va fer a Margalida Gil, esposa de l'exconseller d'Interior Jordi Jané, citat com a testimoni per Llarena. En ella l'exmagistrat del Constitucional explica que havia "netejat" l'ordinador i el telèfon com li havia recomanat el mateix Jané.

Testimonis

En la providència, el jutge també ha acordat prendre declaració en qualitat de testimonis al coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, encarregat de la coordinació dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil durant el referèndum de l'1 d'octubre, i als consellers que van renunciar als seus càrrecs al juliol Jordi Jané i Guasch, Neus Munté Fernández, Meritxel Ruiz Isern i Jordi Baiget i Cantons, així com la de l'exdirector general dels Mossos Albert Batlle i Bastardes. Pérez de los Cobos ha sigut citat l'1 de febrer, els tres primers exconsellers, el 30 de gener, i els dos últims ho faran el 31 de gener.