COMPOSICIÓ DE LA NOVA CAMBRA

Un ple amb 17 diputats imputats pel procés

Gairebé la meitat dels elegits aquest dijous s'estrenaran a la Cambra catalana

fcasals41389261 combo171221195736

fcasals41389261 combo171221195736

3
Es llegeix en minuts
Salvador Sabrià

En la nova assemblea catalana fruit de l'article 155 hi haurà ,d'entrada, un equilibri entre els nous i els experts repetidors, encara que molts d'aquests només hagin fet mig curs, donada l'escassa durada de l'última legislatura. Aquest motiu ha sigut, precisament, el que ha permès al cap de llista de la CUP per Barcelona, Carles Riera, poder optar de nou al càrrec i saltar-se així l'exigència del seu grup de durar només una legislatura. També s'estrena com a cap de llista Xavier Domènech, per Catalunya en Comú-Podem, encara que ja es va foguejar com a diputat al Congrés.

Però al marge de la renovació, la característica més destacada d'aquesta estranya assemblea és que pot canviar molt durant la legislatura segons com avancin els processos judicials en marxa relacionats amb el desafiament independentista i les inhabilitacions, o no, que imposin els jutges. Dels 135 diputats, 17 estan imputats, el 12,6%. Començant pels candidats a president per part d'ERC, Oriol Junqueras, i de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, i seguint pels exconsellers de les llistes republicanes Raül Romeva, Carles Mundó, Antoni Comín, Dolors Bassa i Meritxell Serret; i dels de Junts per Catalunya, Clara Ponsatí, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Lluís Puig. 

    

A aquesta llista s'hi ha d'afegir l'encara presidenta en funcions del Parlament, número quatre en la llista d'ERC, Carme Forcadell, i el també membre de l'anterior taula, Joan Josep Nuet, diputat de Catalunya en Comú. També s'hi sumen els excàrrecs republicans de la Conselleria d’Economia Josep Maria Jové i Josep Lluis Salvadó, acusats de ser alguns dels principals instigadors i organitzadors de la preparació del referèndum il·legal de l'1 d'octubre i de les lleis per crear les estructures d'Estat. Sense oblidar Jordi Sánchez, número dos de JxCat i president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), pres a la presó madrilenya de Soto del Real, juntament amb Jordi Cuixart, president d'Òmnium, que no es va presentar. Al contrari del seu predecessor a l'entitat cultural, Joaquim Torra, que ha entrat també en el lloc número 11 per Barcelona de la llista de Puigdemont. 

Total, més de la desena part de la Cambra o està pendent de judici, en llibertat provisional amb fiança, a la presó o residint a l'estranger i amenaçats de detenció immediata si s'atreveixen a tornar. Un panorama que dibuixa un Parlament amb la tensió política més gran de la seva recent història democràtica.

La renovació a les files independentistes contrasta amb la repetició en les llistes de l'anomenat bloc del 155. Pràcticament tots els diputats de Ciutadans de l'anterior legislatura van ser reelegits ahir, als quals es va sumar en els primers llocs el tertulià Nacho Martín Blanco, situat el sisè en la llista de Barcelona, i s'hi afegeixen la desena de noves incorporacions, De la llista del PSC destaquen les entrades del democratacristià Ramon Espadaler i l'activista xilena i fundadora de Federalistes d’Esquerres, Beatriz Silva. Al PP ha predominat l'immobilisme, i els quatre que entren ja hi eren fins ara.

Notícies relacionades

Dels famosos i notables que es van incorporar a les llistes, l'exentrenadora olímpica de natació sincronitzada, Anna Tarrés, diputada per JxCat, podrà posar en forma els seus companys d'escó. Igual que l'escriptora Jenn Díaz, de les files d’ERC, o la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, la filòloga Laura Borràs (JperC).

Han quedat fora del Parlament alguns candidats que van aportar el seu nom per donar suport a les llistes com l'exfiscal Carlos Villarejo (PSC), la dibuixant Pilarín Bayés i l'actor i director de teatre Josep Lluis Bozzo (JpC); el catedràtic de Dret Francesc de Carreras (Cs); el filòsof Ramón Cotarelo (ERC); l'exfutbolista del Barça Oleguer Presas (CUP);  l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau o l'exsecretari general de CCOO, Joan Carles Gallego (CenC). Una altra vegada serà.