El fiasco dels comuns deixa oxigen al projecte estatal de Podem

El dolorós resultat evita a Iglesias el risc de pactar amb independentistes

La direcció morada es desmarca i no assisteix a la seu a la nit electoral

undefined41373650 politica  acte final de campanya en comu podem santa coloma 171221222343

undefined41373650 politica acte final de campanya en comu podem santa coloma 171221222343

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El garbuix de resultats electorals amaga una sorprenent paradoxa per a Podem. La decepció per unes dades desoladores dels seus socis catalans (8 escons, 3 menys que el 2015), coexisteix amb un cert alleujament perquè evita un eventual pacte amb els independentistes, que suposaria un risc substantiu per al projecte estatal dels morats. La direcció coneix bé aquest perill i en els últims mesos ha afrontat una espinosa controvèrsia sobre si el discurs a Catalunya proreferèndum els feia perdre vots a la resta d'Espanya, entre un electorat que sembla demanar més canvi que plurinacionalitat.

A ningú se li escapa que si Catalunya En Comú-Podem tenia efectivament la clau de la governabilitat, qualsevol pacte amb ERC podia passar una factura considerable als morats a la resta d'autonomies. Amb les possibilitats de ser àrbitre ara diluïdes pel fiasco electoral, el projecte estatal té més fàcil agafar oxigen en un moment especialment delicat, en què les enquestes reflecteixen una baixada sostinguda del vot a Podem des de les generals del 26-J.

De moment, la direcció morada pren distància d'una nit electoral tan fatídica per als comuns com dolorosament tranquil·litzadora per al podemisme estatal.

Reflex d'aquesta voluntat d'allunyar el fantasma català són les absències sonades a la seu de Madrid. La direcció havia decidit no obrir i tan sols el quarter general però, en la jornada de reflexió, va accedir finalment a fer un seguiment de mínims davant les peticions de la premsa.

Audiències sonades

Ni Iglesias, ni la portaveu parlamentària Irene Montero, ni el secretari d'Organització, Pablo Echenique, van ser als quarters generals per analitzar els resultats. Fonts de la formació van adduir que preferien donar “tot el protagonisme” al candidat dels comuns, Xavier Domènech.

Les reaccions des de Madrid van quedar en un perfil baix. Va ser la portaveu adjunta de l'executiva, Noelia Vera, qui va sortir a valorar uns resultats que per a Podem confirmen l'avanç de les forces conservadores catalanes i una regressió política que dificulta en extrem les expectatives per reformar Espanya.

Notícies relacionades

¿S'ha queda Podem sense espai polític amb l'auge dels postconvergents i Ciutadans?

Iglesias sap bé que, en aquest context, s'enfronta a un repte endimoniat. Necessita amarrar dos baluards que considera talismà per aconseguir mantenir oberta una escletxa a la finestra del canvi polític estatal: mantenir l'Ajuntament de la capital i conquistar la Comunitat de Madrid, objectius que s'han fet més complexes amb el discurs a Catalunya. A més, ha de taponar la sagnia d'electors per evitar passar en sols quatre anys de l'(imaginable) assalt als cels a la (dolorosa) resignació de ser una minoria permanent.