ELECCIONS CATALANES

Embús en un col·legi electoral de Barcelona

Els problemes de visió i les dificultats per llegir dels membres d'una mesa generen una llarga cua a l'escola Molí de Finestrelles de Sant Andreu

colegio-electoral-sant-andreu

colegio-electoral-sant-andreu
colegio-electoral-sant-andreu-2

/

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Una de les anècdotes de la jornada electoral ha tingut lloc a l'escola Molí de Finistrelles, al barri de Sant Andreu de Palomar. Des de primera hora del matí s'ha format una cua important per votar a la mesa 27-U. ¿El motiu? Segons les primeres informacions, en una mateixa mesa han coincidit una persona amb problemes de visió i una altra amb dificultats per llegir i escriure. “En dues hores només han pogut votar 100 persones”, denuncia Lluís Coromines, apoderat de la CUP. “Des de primera hora hem estat pensant solucions, de manera escrupolosament legal, però només ens hem trobat amb problemes. Hem trucat fins a quatre vegades a la Junta Electoral i en les tres primeres ens deien que no hi podien fer res”, continua Coromines.

A les 12 del migdia, aproximadament, tres representants de l'Administració s'han unit a la mesa conflictiva per intentar normalitzar el temps d'espera. La Junta Electoral al·legava que no podia substituir cap dels membres de la mesa perquè ja s'havia constituït. “Quan ens hem adonat que una persona gairebé no sabia llegir ni escriure, ja estava constituïda la mesa”, explica una apoderada del PSC, la Berta, que prefereix no facilitar el seu cognom. “Si et toca estar a la mesa i tens aquests problemes, t'has de posar en contacte amb l'ajuntament. Un ha de ser conscient de les seves limitacions. Aquesta persona no només destorba la feina dels teus companys de mesa, sinó que provoca molèsties a molts veïns”, afegeix l'apoderada socialista, que assegura que “no és la primera vegada que ho fa”.

Fa uns anys, els apoderats o interventors haurien col·laborat amb la mesa. “Aquí molts apoderats ens coneixem, de molts anys, i encara que siguem de partits polítics diferents hi ha certa confiança. Ara això és impensable. Són unes eleccions diferents, una mica estranyes”, lamenta la Berta, que mai havia vist res semblant en molts anys.

60 euros en tenen la culpa

Enric Albero, apoderat de Junts per Catalunya, assegura que no són dues persones. “La mateixa dona gran és la que té problemes de visió i per escriure”, explica l'apoderat, que fa més de 20 anys que segueix de prop les eleccions en aquest col·legi electoral, abans conegut com a Escola Pública Sant Pere Nolasc, i mai havia vist res semblant. “Diuen que aquesta dona no va dir res abans que es constituís la mesa per no perdre els 60 euros que paguen per ser-hi”, afegeix Albero.

Notícies relacionades

“Hauria d'haver dit que tenia problemes”, diu Juan Casado, veí del barri, mentre espera pacientment el seu torn per dipositar la seva papereta. “A mi també em va tocar estar en una mesa fa anys i com que anava amb la cama enguixada vaig anar al metge i em van donar un justificant”, recorda.

La pitjor part se l'han emportat les persones que han intentat votar a primera hora, quan ha obert el col·legi electoral. “He passat per davant del col·legi i la cua era llarguíssima. He anat a fer uns encàrrecs i he tornat al migdia”, explica Margarita Ferrero, que fa mitja hora que s'espera per votar en una mesa ja per si mateixa problemàtica pels seus més de 1.200 votants (les altres sis meses del Molí de Finestrelles tenen assignats uns 600 votants, segons els apoderats).