Ingressat en estat greu el jutge que va obrir la causa de l'1-O

Juan Antonio Ramírez Sunyer porta des del febrer passat la investigació dels preparatius del referèndum

urnas

urnas

1
Es llegeix en minuts

El jutge que va obrir la causa del referèndum de l'1-O, Juan Antonio Ramírez Sunyer, està hospitalitzat en estat greu des de dilluns, segons han informat fonts jurídiques. El magistrat, titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, és qui porta des del febrer d'aquest any la investigació dels preparatius del referèndum i de presumptes irregularitats al voltant del procés sobiranista comesos presumptament per membres del Govern de la Generalitat o vinculats a ell. El jutge, flagell de l'independentisme, està ingressat a l'Hospital Clínic de Barcelona a causa d'una malaltia intestinal, segons avança Público.

Des del setembre passat, no obstant, no porta el cas perquè està recusat per diversos dels detinguts per la seva presumpta implicació en l'1-O, en l'operatiu de la Guàrdia Civil del 20 i 21 de setembre a la Conselleria d'Economia i d'altres dependències de la Generalitat. Per això des d'aquestes dates pren les decisions el seu substitut, el titular del Jutjat d'Instrucció número 29.

L'operació ordenada per Sunyer al setembre va deixar 20 persones investigades formalment, 14 d'elles detingudes; 41 registres i la intervenció de 9,8 milions de paperetes del referèndum suspès pel Tribunal Constitucional. La investigació va arrencar per dues denúncies, una d'elles de Vox, contra l'exsenador d'ERC Santi Vidal per les seves declaracions sobre que la Generalitat posseïa de forma il·legal dades fiscals dels catalans i una partida secreta per crear estructures d'Estat.

Notícies relacionades

En principi s'investigava en aquesta causa el mateix Vidal; el director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer, i el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Josep Lluís Salvadó, i la investigació s'ha anat ampliant als principals organitzadors del referèndum.

En les últimes setmanes han mort per sobtats problemes de salut dues persones més del sector judicial vinculades a les actuacions sobre el procés sobiranista: el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada.