Gordon Brown: "La independència en un món globalitzat és pràcticament impossible"

L'ex primer ministre britànic alerta a Espanya sobre processos de ruptura com el 'brexit'

Guindos augura que si després del 21-D Catalunya torna a la "normalitat, s'hauran de prendre decisions, però la crisi s'haurà superat"

zentauroepp41133721 madrid 30 11 2017  foro la europa sin fronteras  intervencio171130100736

zentauroepp41133721 madrid 30 11 2017 foro la europa sin fronteras intervencio171130100736

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

L'ex primer ministre del Regne Unit, Gordon Brown, ha alertat aquest dijous a Madrid sobre processos de ruptura com el brexit o el desafiament independentista català, fenòmens que ha englobat en "l'auge del reagrupament nacionalista" a Occident. 

Segons la seva opinió, si fa 10 i cinc anys els protagonistes eren els "riscos financers", ara les principals dificultats que afronten les potències occidentals i les seves economies són els "riscos polítics". Al seu parer, molts tenen l'origen en la sensació d'inseguretat i les altes taxes de desocupació, que augmenten la preocupació de la societat pel seu "identitat nacional" i provoca, per tant, el naixements de "populismes" que advoquen pel "proteccionisme i l'aïllacionisme". 

En aquest context, l'arquitecte de la victòria del no en el referèndum escocès, ha aprofundit en les lliçons extretes del brexit i ha avisat que els ciutadans britànics ara s'adonen que les promeses dels partidaris de la sortida del Regne Unit de la UE "no es poden complir". "La independència en un món globalitzat és pràcticament impossible", ha alertat, i ha posat com a exemple la dificultat que té ara el seu país per firmar acords comercials. Segons el seu pronòstic, el brexit costarà "més diners" que la permanència a Europa, malgrat que la promesa fonamental era que continuar a la Unió empobria al Regne Unit. 

"Raig d'esperança"

Brown no s'ha esplaiat en el conflicte català (perquè no li han preguntat els organitzadors de l'acte), però sí que ho ha fet el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que l'ha precedit en l'ús de la paraula. L'integrant del Gabinet de Mariano Rajoy s'ha mostrat convençut que si després del 21-D es torna a la "normalitat", encara que "s'hagin de prendre decisions", la "crisi s'haurà superat". "En quatre o cinc anys podem deixar enrere la crisi econòmica i el rebrot independentista", ha assenyalat. 

Notícies relacionades

Així mateix, ha indicat que encara que el mes d'octubre "no va ser gaire bo" per a l'economia catalana, l'aplicació de l'article 155 i les eleccions suposen "un raig d'esperança" i poden portar Catalunya a taxes de creixement de l'1% trimestral i al voltant del 3% anualitzat. 

Després d'ell, l'excomissari i exvicepresident de la UE, Joaquín Almunia, gran coneixedor, per tant, de les institucions comunitàries, ha descartat rotundament que la Unió mediï en algun moment entre Espanya i Catalunya. “No és versemblant”, ha assenyalat, sense descartar que hi segueixi havent mediadors a títol particular. A més, ha demanat que després del 21-D es reprengui el “diàleg polític”.