LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

L'Audiència Nacional nega al Congrés informació de la 'Gürtel'

L'esquerra critica el relleu d'un dels jutges que van forçar la declaració de Rajoy

2
Es llegeix en minuts
Agències

L'Audiència Nacional no facilitarà a la comissió que investiga al Congrés dels Diputats el presumpte finançament il·legal del PP informes policials del cas Gürtel i dels papers de Bárcenas. La Secció Segona Penal ha decidit, per quatre vots a favor i un en contra, remetre a la Cambra únicament els actes judicials, informa Efe.

En un acte del 22 de novembre que va transcendir ahir, apunta al "caràcter reservat de les diligències sumarials fins a l'obertura de judici oral". I rebutja "l'accés indiscriminat als documents i les actuacions judicials que puguin posar en risc els drets que assisteixen els subjectes del procés". El tribunal es refereix així als acusats "la presumpció d'innocència dels quals es podria veure compromesa" per una " investigació paral·lela no subjecta a les garanties del subjecte penal". Els jutges que han subscrit l'acord són María José Rodríguez DupláÁngel HurtadoJulio de Diego i Juan Pablo González

La discrepància

José Ricardo de Prada no va estar d'acord amb aquest criteri i va emetre un vot particular. El magistrat progressista va considerar que no hi ha "cap raó jurídica vàlida que empari la negativa del tribunal d'aportar la informació sol·licitada". La remissió d'aquestes dades a la Cambra baixa no implica, va sostenir, "la difusió o divulgació indiscriminada d'aquesta". A més, va subratllar que aquestes comissions d'investigació "es limiten a depurar responsabilitats polítiques" i els seus dictàmens no són vinculants als tribunals.

El contingut de l'acte s'ha conegut després que la Sala de Govern de l'Audiència Nacional hagi deixat fora del tribunal que jutjarà la caixa b del PP un dels magistrats que van forçar la compareixença com a testimoni del president del Govern, Mariano Rajoy. Una notícia que no han acollit gens bé els partits de l'esquerra. Mentre el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha demanat no dubtar de la independència judicial, el PSOE ha mostrat preocupació, Podem ha culpat el Govern d'ingerències en la justícia i IU es planteja impugnar l'acord.

Les queixes

La portaveu del Grup Socialista al Congrés, Margarita Robles, va titllar de "preocupants" els canvis perquè, va concretar, "no ajuden a la imatge de credibilitat i imparcialitat" que ha de transmetre la justícia. Els podemistes van anar una mica més enllà al considerar que l'Executiu busca preservar els interessos del PP, un partit, van recordar, "assetjat per la corrupció". IU, soci de Podem al Congrés, va qualificar la decisió de "cop dur" a la imatge que mereix la justícia.

Notícies relacionades

L'acord aparta Hurtado i De Diego. Aquest últim va ser un dels que van votar a favor que Rajoy declarés davant la justícia. L'altre que va forçar la compareixença del president, De Prada, sí que segueix, juntament amb els conservadors González i Duplá.

Els cinc magistrats de la Sala de Govern de l'Audiència van aprovar per unanimitat les normes de repartiment presentades per Duplá, que és la nova presidenta de la Secció Segona Penal en substitució de Concepción Espejel, que va ser apartada del cas Gürtel per la seva afinitat amb el PP, encara que va ascendir.