camí cap a les urnes

El PP duplicarà la bustiada electoral per fer aflorar el vot ocult

Els populars pretenen donar facilitats als que s'avergonyeixen de confessar que els voten

El president del PPC, Xavier García Albiol. 

El president del PPC, Xavier García Albiol.  / TONI ALBIR

2
Es llegeix en minuts

El Partit Popular de Catalunya duplicarà la bustiada de propaganda electoral en algunes províncies, especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona, per facilitar que els seus votants portin des de casa el sobre i la papereta que dipositaran a l'urna en les eleccions del 21 de desembre. A l'enviament subvencionat de paperetes, el PP hi sumarà un segon enviament de mailing pagat pel partit en municipis com Castelldefels, Santa Coloma de Gramenet o Badalona. El PP calcula que hi ha entre un 25 i un 30% de votants indecisos, situats en el "no ho sap, no contesta" de les enquestes, dins del qual hi ha el "vot ocult" de ciutadans que tenen "por" o "vergonya" de confessar que voten els populars.

El president del PPC, Xavier Garcia Albiol, és conscient que hi ha molts ciutadans que sintonitzen amb les seves propostes, però després no s'atreveixen a agafar la papereta del PP als col·legis electorals. "En alguns casos enviarem dues vegades el mailing perquè la gent vingui des de casa amb el sobre tancat", ha confirmat.

Al reforçar l'enviament de mailing en algunes zones, el PP vol mobilitzar el votant que en unes eleccions generals aposta per aquest partit però a les autonòmiques se sol quedar a casa. En les eleccions del setembre del 2015, el PPC va aconseguir 11 escons i confia a superar aquest resultat si la participació arriba al 80 o al 82%.

Subvenció electoral

La llei orgànica electoral estableix que els partits tenen dret a una ajuda per a les despeses de l'enviament de propaganda electoral, de paperetes i sobres als domicilis dels votants durant la campanya. Però estableix unes condicions: es cobren uns cèntims per elector d'una circumscripció que aconsegueixi cada partit, sempre que la candidatura obtingui allà un escó i a més aconsegueixi formar grup parlamentari. És el cas del PP, que té 11 escons obtinguts entre les quatre províncies catalanes i grup propi al Parlament.

Notícies relacionades

Per a les eleccions catalanes del desembre, la subvenció puja a 17 cèntims per elector, segons el reial decret que va aprovar el Govern a principis de novembre en què va ordenar totes aquestes qüestions. S'hi estableix que els partits poden demanar avançaments per les despeses electorals, que no superaran en cap cas el 30 per cent de la subvenció que va rebre cadascú en les catalanes del 2015.

Els beneficiaris d'aquesta ajuda hauran de justificar en qualsevol cas la realització efectiva d'aquesta propaganda per a la qual es concedeix la subvenció. S'ha d'afegir que aquesta despesa no es té en compte per calcular el màxim que poden gastar els partits en campanya; la llei imposa uns límits, és a dir, que a Espanya els candidats no poden gastar tant com vulguin, però la propaganda enviada als electors en queda al marge.