El Govern va usar bitcoins per ocultar despeses del referèndum

Va utilitzar 'software' de Google i Amazon com a part del suport informàtic i el va pagar en moneda virtual, segons 'El Mundo'

zentauroepp40362700 mesa electoral urna  papeletas171001021712

zentauroepp40362700 mesa electoral urna papeletas171001021712

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern va fer servir monedes virtuals, criptodivises, l'anomenat bitcoin, per pagar a Amazon i a Google, empreses de software clau en l'organització de l'1-O, i per finançar part dels dominis d'internet utilitzats per la Generalitat per promocionar el vot proindependentista, segons revela El Mundo aquest divendresEl Mundo.

Segons ha investigat la Guàrdia Civil, la Generalitat va pagar a Amazon la infraestructura que va utilitzar per comptabilitzar els vots del referèndumi a Google, el servei pel denominat Proyect Privacy Shield, una eina que protegeix de ciberatacs i que, en aquest cas, es podria haver utilitzat com a escut per impedir el control de les autoritats.

Per utilitzar aquest últim instrument, els impulsors de l'1-O van haver de demanar permís a la matriu de Google als Estats Units, que els hi va concedir.

Per això, les dues firmes han rebut una citació del jutjat número 13 de Barcelona. El magistrat, a través de les dades aportades pels investigadors, coneix de primera mà la lluita dels responsables de la Generalitat per muntar les eleccions, accedir al cens i comptar els vots, ja que el referèndum no tenia suport legal. I sobretot la lluita per eludir el control de l'Estat.

Sense intermediaris

Notícies relacionades

Segons consta al sumari, el Govern de la Generalitat va intentar des d'un principi obtenir una plataforma de software softwareque els permetés gestionar sense necessitat d'intermediaris ni proveïdors, les eleccions i consultes ciutadanes que convoqués. Però no ho van aconseguir i van haver d'accedir als serveis d'aquelles empreses.

Segons les fonts citades pel rotatiu, alguns pagaments es van fer amb bitcoins i altres amb targetes de crèdit. Les contractacions realitzades per l'últim mètode poden ser rastrejades, però l'ús de monedes virtuals facilita l'anonimat del pagament i l'ocultació de l'origen.