PLACES PÚBLIQUES D'EDUCACIÓ

Desbloquejades les oposicions a professor un mes després del 155

Les bases del concurs es publicaran la setmana que ve al 'DOGC', no al 'BOE'

Seran les primeres proves en vuit anys en ensenyament primari i secundari a Catalunya

zentauroepp30912942 profesores171124191706

zentauroepp30912942 profesores171124191706

1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez

L'esperadíssima convocatòria d'oposicions docents, que havia de conèixer-se al llarg d'aquest mes de novembre, es farà pública finalment la setmana que ve, en el límit de temps perquè les proves puguin realitzar-se a mitjans d'abril com estava previst en un inici. El concurs de places, que al final només s'haurà endarrerit unes setmanes, ha estat en l'aire mentre el Ministeri d'Educació, que és qui des de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució té competències en la matèria, decidia si autoritzava que fos la Conselleria d'Ensenyament la que fes la convocatòria. 

El bloqueig polític d'aquestes oposicions, les primeres que se celebraran en vuit anys en l'ensenyament primari i secundari a Catalunya (després dels anys de retallades rigoroses que hi ha hagut a Ensenyament) s'ha solucionat al final de manera satisfactòria, han admès els sindicats majoritaris del sector. Aquests apunten que, si no hi ha cap contratemps d'última hora, la publicació del concurs d'oposició es produirà dimecres, 29 de novembre, al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' ('DOGC')i no al 'BOE', com hauria correspost si hagués sigut el ministeri l'administració convocant.

La setmanes d'incertesa han sigut provocades, segons van indicar fonts sindicals a aquest diari, després que la Generalitat li demanés al Govern central que li permetés realitzar a ella la convocatòria, "perquè al cap i a la fi és Ensenyament qui ha organitzat i negociat aquest concurs docent i serà també Ensenyament el que resoldrà el procés que finalitzi previsiblement a finals de curs". Per tant, un mes després del 155, el ministeri ha accedit finalment a la petició autonòmica i serà molt previsiblement el secretari de la conselleria, Lluís Baulenas, qui firmarà la convocatòria, ja que la consellera Clara Ponsatí va ser cessada el 27 d'octubre.

Dues mil places

Notícies relacionades

En concret, en aquesta convocatòria surten a concurs 2.000 places, de les quals 373 pertanyen al cos de mestres de primària, 1.602 són per optar al cos de professors d'ensenyament secundari, 14 per exercir com a professors d'Escoles Oficials d'Idiomes i 11 per a docents d'Escoles d'Arts Plàstiques i disseny.

Els aspirants poden presentar les seves candidatures entre els pròxims 1 i 20 de desembre, tots dos inclosos. El procés de selecció (els exàmens) s'iniciaran a mitjans del mes d'abril del 2018 i la seva finalització està prevista durant la primera quinzena del mes de juny. La previsió és que els que guanyin l'oposició puguin tenir plaça de funcionari a partir del pròxim curs escolar 2018-2019.