Entrevista a la COPE

El cap operatiu de la Policia Nacional durant l'1-O: "Tot ha sortit bastant bé"

El comissari Florentino Villabona, que s'ha retirat fa poc, defensa l'exemplaritat de l'actuació dels agents, "com vam veure tots a la televisió"

zentauroepp40367198 spanish national police tries to dislodge pro referendum sup171123114457

zentauroepp40367198 spanish national police tries to dislodge pro referendum sup171123114457 / Manu Fernandez

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El comissari Florentino Villabona, màxim cap operatiu de la Policia Nacional durant els últims 10 mesos, ha defensat l'actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional durant el referèndum de l'1 d'octubre. "Va ser un dispositiu important i, malgrat que l'1-O va ser molt complicat, tot ha sortit bastant bé", ha afirmat en la seva última entrevista com a policia en exercici a la COPE Melilla. 

"La feina dels dos cossos va ser magnífica en situacions difícils, com vam veure tots a la televisió", ha sostingut el màxim responsable de l'operatiu en aquell moment. El comissari Villabona es refereix a la dificultat de "moure 3.000 persones" del dispositiu reforçat del Ministeri de l'Interior, que va portar a Catalunya agents de tot Espanya. Actuació que es va saldar amb prop de 1.000 ferits, un dels quals va acabar perdent un ull com a conseqüència del tret d'una pilota de goma.

Com a responsable del desplegament operatiu durant l'1-O, Villabona defensa que l'actuació durant el referèndum il·legal va respondre a una actuació on hi va haver "congruència, proporcionalitat, mesura, serenitat". "Aquelles càrregues que diuen i aquell nombre de ferits que diuen que hi va haver realment van ser incerts, de fet les imatges ho han demostrat al llarg d'aquests dies", indica. 

Notícies relacionades

Un jutjat de Barcelona ha demanat aquesta setmana identificar els antidisturbis que van actuar l'1-O després de les denúncies per suposada desproporció en la seva actuació per impedir el referèndum complint el que havia ordenat el TSJC.

"Grans professionals"

"La meva gent està fenomenal, són grans professionals", respon Villabona quan li pregunten per les condicions en què es troben els policies a Catalunya, alguns d'ells allotjats en vaixells fins fa pocs dies. L'excomissari reflexiona sobre els 40 anys que ha exercit al cos i assenyala que el dispositiu per fer front al desafiament independentista a Catalunya és "una experiència més". "Té la ressonància de tots els mitjans perquè unes persones havien pretès separar-se d'Espanya", argumenta Villabona.