PROCÉS JUDICIAL PER REBEL·LIÓ

Sánchez demana al Constitucional que l'alliberi per participar en les eleccions

El dirigent independentista exposa al seu recurs davant l'alt tribunal que s'han vulnerat els seus drets fonamentals

zentauroepp40558140 madrid 16 10 2017  pol tica   declaran por sedici n trapero 171016100759

zentauroepp40558140 madrid 16 10 2017 pol tica declaran por sedici n trapero 171016100759

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez ha presentat aquest dimecres un recurs al Tribunal Constitucional en què denuncia que el seu manteniment a la presó per part de l'Audiència Nacional vulnera els seus drets fonamentals. Fonts jurídiques han assegurat que es tracta d'un primer pas per, en cas de no prosperar, recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg (França).

Sànchez sol·licita al Constitucional que, fins que no resolgui el recurs, es deixi en suspens la seva presó preventiva perquè pugui concórrer a les eleccions del 21 de desembre en igualtat de condicions amb els altres candidats. Sànchez és el número dos de la llista encapçalada pel president cessat, Carles Puigdemont. Així mateix, ha demanat celeritat a l'hora de resoldre aquesta demanda.

El recurs exposa que s'ha vulnerat el dret al jutge ordinari per haver assumit l'Audiència Nacional la seva competència sobre la presumpta rebel·lió per la convocatòria de referèndum sobiranista de l'1-O, contravenint la normativa processal i una resolució del 2008 que indicava que són els jutjats provincials els que han d'investigar aquest tipus de delictes. La defensa de Sànchez invoca expressament el dictamen de més de 100 professors de dret penal manifestant que s'està davant una "manipulació poques vegades vista" de les regles de la competència.

Motius per a la presó

L'advocat Jordi Pina, que representa Jordi Sànchez, sosté al recurs que també s'han vulnerat les garanties processals del seu defensat, ja que, al seu entendre, la jutge Carmen Lamena va esgrimir al seu acte de presó motius no adduïts pel fiscal, com el risc de fuga o la destrucció de proves. Segons la seva opinió, a l'esmenar la plana al fiscal, la magistrada va perdre la seva imparcialitat i va impedir al dirigent independentista defensar-se adequadament.

Notícies relacionades

El recurs expressa, a més, la possible vulneració del dret a la llibertat, al no haver justificat la jutge per quines raons entenia que hi havia un risc de fuga, de destrucció de proves o de reiteració delictiva. En paraules del magistrat de l'Audiència Nacional que va votar en contra que Sànchez seguís a la presó al resoldre el seu primer recurs, la decisió de la jutge es basa en mers "estereotips a l'ús", absolutament insuficients per privar un ciutadà innocent de la seva llibertat.

A l'escrit, el lletrat de Sànchez sol·licita al Constitucional que, fins que no resolgui el recurs, es deixi en suspens la presó del dirigent sobiranista perquè pugui concórrer a les eleccions del 21 de desembre en les mateixes condicions que els altres candidats. Sànchez és el número dos de la llista encapçalada pel president cessat, Carles Puigdemont.