Escortant Puigdemont

Un mosso va acompanyar Puigdemont a Brussel·les

Ho ha confirmat el ministre de l'Interior, que també ha anunciat que a aquest agent se li ha obert un expedient

Carles Puigdemont, a Brussel·les. / ERIC VIDAL / VÍDEO: EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha confirmat avui a Sevilla que els Mossos d'Esquadra han obert un expedient a un agent de la policia autonòmica catalana que va fugir a Bèlgica amb el president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont.

"Aquest mosso està expedientat i la unitat administrativa corresponent dels Mossos resoldrà d'acord amb l'aplicació de la norma", ha assenyalat el ministre a preguntes dels periodistes.

Ha afegit que si d'aquest expedient se'n dedueix que l'agent "ha fet alguna cosa que no hauria d'haver fet, si no ha comunicat on anava i si ha incomplert la normativa, sobre ell caurà el pes de la llei, com és lògic".

Respecte a l'actuació dels Mossos i al relleu del major Josep Lluís Trapero, Zoido ha assenyalat que el seu departament i el Govern han actuat amb "responsabilitat" al respectar "l'antiguitat" en l'escalafó d'aquest cos policial "i la mateixa successió que estava establerta d'acord amb els reglaments dels Mossos".

Ha recordat que al nou responsable dels Mossos, Ferran López, li va dir "que només anava a rebre del ministre una ordre: actuar dins de la llei, d'acord amb la Constitució i l'Estatut d'Autonomia".

"La resposta que estem tenint dels Mossos és totalment normalitzada i forma part de com està funcionant tota la Generalitat; la situació és normal i és el millor que es pot dir quan s'ha hagut d'aplicar un article que no se sabia quins efectes produiria amb la crispació que hi havia al carrer", ha afegit.

Zoido ha valorat la "proporcionalitat" amb què el Govern central ha aplicat l'article 155 de la Constitució a la Generalitat i ha assenyalat que qualsevol actuació irregular dels Mossos serà investigada per la mateixa policia catalana.

Respecte a les eleccions catalanes del 21 de desembre, el ministre ha indicat que el dispositiu policial serà l'habitual, però comptarà amb el reforç de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, "donades les circumstàncies", i ha minimitzat el fet que el dia 21 tanquin els centres educatius per acollir col·legis electorals.

Notícies relacionades

"La normalitat és la nota dominant de la convivència a Catalunya i això es deu a l'aplicació de l'article 155, a l'aplicació de la llei, de l'Estat de dret i de la separació de poders que tant hem de defensar a Espanya", ha opinat.

El ministre, que ha fet aquestes declaracions a Sevilla, on ha presidit unes jornades sobre els ajuntaments davant les desaparicions de persones, també ha defensat l'Espanya de les autonomies, que, ha remarcat, "ha permès a tothom, sense excepció, créixer en l'aspecte polític, social i econòmic".