PROCÉS JUDICIAL

Rull i Turull al·leguen que mai han fet crides a la desobediència

Els dos exconsellers reclamen a l'Audiència Nacional que arxivi la causa oberta contra ells per rebel·lió

La jutge Lamela confirma l'ordre de detenció per als ex alts càrrecs Meritxell Serret i Antoni Comín

zentauroepp40785371 madrid 02 11 2017 declaraci n de mienbros del govern destitu171102093937

zentauroepp40785371 madrid 02 11 2017 declaraci n de mienbros del govern destitu171102093937 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els exconsellers Josep Rull i Jordi Turull, empresonats per rebel·lió i sedició des del 2 de novembre, exposen en el seu recurs presentat a la Sala Penal de l’Audiència Nacional contra l’admissió de la querella contra ells que mai van fer crides a la desobediència ni van instigar o organitzar «tumults». El seu advocat, Jordi Pina, sosté que no suposa un aixecament públic i violent (requisit per a la rebel·lió) la realització de «mobilitzacions de protesta pacífiques per part de ciutadans que només han pretès expressar les seves opinions polítiques», cosa que resulta «legítim en un Estat democràtic».

La jutge Carmen Lamela, que instrueix la causa contra Carles Puigdemont i el seu Govern, ha confirmat tant l’admissió de la querella de la fiscalia com l’empresonament dels vuit exconsellers. Ara, Rull i Turull han presentat recurs davant d’una instància superior: la Sala Penal de l’Audiència Nacional. Els dos exconsellers, que sol·liciten l’arxivament del cas, neguen la comissió dels delictes de rebel·lió i sedició i també el de malversació de fons públics. En aquest sentit, exposen que no tenien capacitat de decisió respecte a les activitats que, segons la fiscalia, van motivar una despesa pública. També rebutgen la imposició de la fiança civil de 6,2 milions d’euros, al considerar que és genèrica.

Els recursos detallen que els episodis aïllats d’incidents que cita la fiscalia en la querella, com els escraches davant d’hotels on residien guàrdies civils o policies nacionals, no poden tenir cabuda en el tipus penal de la violència, ja que no consta que cap persona fos atacada o maltractada. El seu advocat denuncia, a més, que no es pot responsabilitzar els exmembres de l’Executiu català de qualsevol acte de protesta, «fins i tot no violent», registrat en la geografia catalana en els últims mesos, alhora que rebutja que aquests fets obeïssin a un pla comú orquestrat pels membres de l’Executiu català per assolir la independència de Catalunya.

Convocatòria del referèndum

Notícies relacionades

La defensa de Rull i Turull incideix en el fet que els dos exconsellers empresonats es van limitar a convocar el referèndum unilateral de l’1-O, un acte despenalitzat des del 2005. «Votar a favor de la convocatòria il·legal de referèndum no té res a veure amb alçar-se de manera pública i violenta, que és el que s’exigeix per a la rebel·lió». L’advocat també qüestiona que sigui l’Audiència Nacional la competent per investigar aquest delicte.

Per una altra part, la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela ha confirmat l’ordre europea de detenció contra els exconsellers Meritxell Serret i Antoni Comín, que són a Bèlgica amb l’expresident Carles Puigdemont. En el seu acte argumenta que els exmembres del Govern no se’ls persegueix per defensar les seves idees, sinó per haver participat «decisivament» en la celebració d’un referèndum per a l’escissió de Catalunya.