Montoro no veu "correcte" que Puigdemont concorri al 21-D des de Bèlgica

Catalá vaticina que l'entrega del president cessat tindrà "un resultat favorable"

Santamaría exhibeix el "màxim respecte" del Govern espanyol a la decisió de la justícia belga de deixar-lo en llibertat condicional

undefined40841556 madrid 06 11 2017 politica rueda  de prensa del vice  secret171106150917

undefined40841556 madrid 06 11 2017 politica rueda de prensa del vice secret171106150917 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts

El ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro, s'ha mostrat aquest dilluns contrari que Carles Puigdemont es presenti a les eleccions del 21 de desembre "des de fora", després que el PDECat l'elegís diumenge candidat, després que aquest s'oferís com a cap de cartell d'un front independentista unitari.

Fins ara, és l'únic membre de l'Executiu que ha expressat els seus peròs. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha recordat aquest dilluns, per exemple, com ja va fer divendres el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, que tant Puigdemont com els vuit consellers empresonats a Espanya tenen els seus "drets polítics intactes", per la qual cosa poden ser candidats si així ho desitgen.

Al PP, no obstant, sí que hi ha hagut veus contràries a la concurrència del president apartat. Així, tant el líder del PPC, Xabier García Albiol, com els presidents de Madrid i Galícia, Cristina Cifuentes i Alberto Nuñez Feijóo, han reconegut que els agradaria que Puigdemont quedés fora de les llistes electorals. 

L'entrega a Espanya

Més enllà de la campanya de cara al 21-D, Rafael Catalá ha vaticinat que l'ordre europea d'entrega cursada per la justícia espanyola contra el president cessat Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que l'acompanyen a Bèlgica tindrà "bon fi i acabarà amb un resultat favorable". La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, per la seva part, ha mostrat el "màxim respecte" de l'Executiu espanyol per la decisió de la justícia belga de deixar-los en llibertat condicional.

"Per part del Govern i tenint en compte que estem parlant d'un sistema tan democràtic com l'espanyol, màxim respecte a les decisions dels jutges a Espanya, a Bèlgica i a tots els estats que respectem la separació de poders i la independència judicial", ha assenyalat en un esmorzar informatiu protagonitzat pel president d'Extremadura, el socialista Guillermo Fernández Vara

El baró del PSOE, que ha agraït la seva presència en l'acte com un "gest de normalitat" institucional, ha recolzat la decisió de l'Audiència Nacional de decretar presó preventiva la setmana passada contra bona part del Govern de la Generalitat. En la seva opinió, les forces independentistes van intentar implantar "un ordre totalitari" saltant-se la llei i això té "conseqüències penals". Catalá, per la seva part, en un altre esmorzar informatiu, aquesta vegada a Bilbao, ha recordat a més, com ja va fer divendres el portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, que tant Puigdemont com els vuit exconsellers empresonats a Espanya tenen els seus "drets polítics intactes" i, per tant, podran ser eleccions autonòmiques del 21 de desembre.

Les il·legalitzacions

Notícies relacionades

El ministre de Justícia ha rebutjat, d'altra banda, que hi hagi un plantejament per il·legalitzar els partits polítics independentistes de cara a aquests comicis, tot i que un sector del PP va advocar, abans que es convoquessin, per vetar les formacions que defensin postulats contraris a la unitat d'Espanya. 

En aquest context, el líder el PPC, Xavier García Albiol, ha avançat que el seu partit “no seguirà al minut les aventures de Puigdemont”, que pot “fer el que li vingui de gust”, ja que als conservadors “no els preocupa” i volen centrar la campanya del 21-D en les “necessitats dels catalans”. “La immensa majoria dels catalans estan desitjant passar pàgina i que els polítics parlem dels problemes reals”, ha assenyalat en una entrevista a ‘Antena 3’, en què ha titllat C’s de portar a terme “actuacions frívoles” en el conflicte català.