TRIBUNALS

Carmena demandarà Botella davant el Tribunal de Comptes per la venda de vivendes a fons 'voltor'

L'Ajuntament de Madrid presentarà la demanda contra l'exalcaldessa per la venda d'immobles de l'EMVS

Després que l'Audiència Provincial reobrís per via penal la causa de la venda de 1.860 vivendes

Ana Botella, durant la lectura del comunicat en què va anunciar la seva intenció de no presentar-se.

Ana Botella, durant la lectura del comunicat en què va anunciar la seva intenció de no presentar-se. / EFE / LUCA PIERGIOVANI

2
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Madrid presentarà aquest dijous al Tribunal de Comptes una demanda contra l'exalcaldessa de Madrid, Ana Botella, i el seu llavors equip de Govern municipal per la venda d'immobles de l'Empresa Municipal de Vivenda i Sòl (EMVS) al fons d'inversió Fidere.

Els encarregats de registrar la demanda seran la delegada d'Equitat, Drets Socials i Ocupació, Marta Higueras (que també presideix l'EMVS), i el delegat de Desenvolupament Urbà Sostenible, José Manuel Calvo.

Segons informa l'ajuntament, es tracta d'una demanda dins del procés civil que el tribunal ha obert amb motiu de la venda de vivenda protegida de l'EMVS a aquest fons d'inversió.

L'actual equip de Govern entén que l'operació va suposar un possible perjudici econòmic a les arques municipals i es dirigeix contra l'alcaldessa en el moment de la venda, Ana Botella, i tots els membres de la seva Junta de Govern, juntament amb el llavors conseller de l'EMVS, Fermín Oslé.

Aquesta formulació de demanda es produeix després que la Secció 30 de l'Audiència Provincial de Madrid hagi reobert per via penal la causa de la venda de 1.860 vivendes a aquest fons d'inversió.

Audiència Provincial va reobrir el cas

Aquesta decisió es produeix després dels recursos d'apel·lació presentats pel Grup Municipal Socialista a l'Ajuntament de Madrid i l'Associació d'Afectats per la Venda d'Immobles de l'EMVS contra una resolució dictada pel Jutjat d'Instrucció número 38 de Madrid del gener d'aquest any que sobreseia provisionalment la causa.

Segons la nova resolució, el recurs incloïa l'informe de la Cambra de Comptes de l'Ajuntament de Madrid del mes de juny, que conclou que l'Empresa Municipal de la Vivenda i el Sòl (EMVS) va vendre 1.860 pisos "sense l'existència de plecs de condicions de la venda" i "aplicant exclusivament les regles del mercat".

Ho va fer "sense establiment previ del valor de mercat del bé a alienar, que es va fixar per acord negociat entre el comprador i l'òrgan de contractació, i sense estudis o taxacions prèvies que fixessin aquests valors", recull la resolució.

Pels magistrats, d'aquest informe "no es pot predicar la sospita de partidisme" i, "encara que no es tracti d'un informe que fixi de manera definitiva i vinculant nous fets", sí que aporta "dades inexistents" fins ara.

Notícies relacionades

En els seus antecedents de fet, els magistrats asseguren que "encara que va ser oportú el sobreseïment provisional llavors", ara resulta "impossible de mantenir", per la qual cosa han procedit a reobrir la causa.

Esgrimeixen com a raons que l'informe de la Cambra de Comptes atorga indicis de la presència de delictes de prevaricació (substitució de la llei per la voluntat del funcionari), malversació (apropiació o destí a tercers que s'apropien de cabals públics) i frau (concert entre entitats i funcionaris per un costat i tercers per un altre, en perjudici d'ens públics).