TENSIÓ AL PARTIT MORAT

Iglesias planteja un pacte a ERC i PSC en plena crisi amb Fachin

El líder de Podem rebutja votar en la consulta "imposada" per la cúpula estatal

Creix la pressió interna perquè el dirigent català abandoni el seu càrrec

undefined37155809 sant feliu de llobregat 03 02 2017  pol tica   pablo iglesia171030085051

undefined37155809 sant feliu de llobregat 03 02 2017 pol tica pablo iglesia171030085051

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Rafa Julve

El nerviosisme arrela en la direcció de Podem davant les frustrants perspectives electorals del 21-D i la fractura oberta amb el líder de la seva marca a CatalunyaAlbano Dante Fachin, a qui altres barons territorials pressionen perquè dimiteixi. En un context d'enorme preocupació per una debacle en un feu clau, el secretari general, Pablo Iglesias, va plantejar aquest dimarts possibles acords amb ERC i el PSC després dels comicis autonòmics al desembre als quals vol presentar-se en coalició amb els comuns, que capitaneja Xavier Domènech. 

"¿Estem disposats a parlar amb ERC? Sí. ¿Amb el PSOE? Sí. Però no recolzarem ni al PDECat, ni el partit extremista d'Inés Arrimadas [C's] ni el partit extremista de [Xavier GarcíaAlbiol [PP]", va afirmar en una entrevista a la Cadena Ser. L'anunci va saltar just quan els republicans estan estudiant si repeteixen amb els postconvergents en un Junts Pel Sí 2, encara que, va admetre Iglesias, el tema va ser almenys esmentat en el sopar que va mantenir amb el vicepresident cessat, Oriol Junqueras, l'agost passat a Barcelona.

Segons la seva versió, li va dir que no estava d'acord amb l'1-O i li va plantejar "si no era més senzill que els progressistes a Catalunya es posessin d'acord per fer un Govern que portés a terme polítiques socials que defensessin a més la sobirania". Si aquest "acord" és un pacte postelectoral de col·laboració parlamentària, un tripartit, o un suport eventual en una investidura, Iglesias no ho va concretar.

Arran de l'enrenou causat pel plantejament entre els comuns i també dins del podemisme, fonts del partit van tractar de treure ferro a les declaracions i van assegurar que no hi ha cap pacte gestant-se, encara que tampoc van descartar que es pugui produir en el futur.

Comparació amb Rajoy

Ha sigut un dia nefast. El líder del partit morat a Catalunya va sortir a respondre a Iglesias després que aquest li ensenyés la porta de sortida de l'organització i el considerés "políticament fora".. Fachin el va acusar de "intervenir" Podem igual que Mariano Rajoy té intervingudes les institucions catalanes amb l'article 155 de la Constitució. La decisió d'Iglesias de convocar un referèndum intern a Catalunya perquè les bases aprovin una coalició electoral amb els comuns li van servir en safata l'argumentació. 

Notícies relacionades

"Rajoy va justificar el 155 per 'donar veu a la gent'. Iglesias diu que s'ha de treure la direcció escollida i donar la veu a la gent", va assegurar, per anunciar que ell no participarà en una consulta amb un "dèficit democràtic". Va defensar que Podem ha de parlar amb totes les forces per explorar opcions cara al 21-D i va recriminar que el referèndum "imposat" per Iglesias sols permeti una coalició amb els comuns.

Fachin també va posar el focus en una qüestió que pot semblar tècnica i no ho és. Les bases podran votar des d'aquest dimecres fins dimarts 7 de novembre, l'últim dia per inscriure's com a coalició al Ministeri de l'Interior. ¿Com es poden validar els vots emesos si el mateix dia s'ha de formalitzar la inscripció? Les empreses que verificaven el procés electoral han sol·licitat sempre 24 hores de marge. "Surti el que surti es farà el que digui Iglesias", va augurar Fachin.