crisi morada

Fachin acusa Iglesias de fer "com Rajoy" i no participarà en la consulta de Podem

El líder de Podem Catalunya insisteix a reclamar un front ampli en què hi pugui haver partits independentistes

zentauroepp40756166 barcelona 31 10 2017  pol tica   rueda de prensa de albano d171031115537

zentauroepp40756166 barcelona 31 10 2017 pol tica rueda de prensa de albano d171031115537

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve

"Arran de les últimes notícies sobre la intervenció de Podemos a Podem Catalunya..." Així ha començat Albano Dante Fachin una roda de premsa aquest dimarts en què no ha escatimat retrets i dures invectives contra Pablo Iglesias després que la direcció dels morats a Madrid hagi imposat una consulta a les bases del partit per decidir si concorren amb els comuns a les eleccions del 21-D. "L'estructura de Pablo Iglesias és com la de Mariano Rajoy per intervenir Catalunya. "Rajoy va justificar el 155 per 'donar veu a la gent'. Iglesias diu que s'ha de treure la direcció elegida i li donarem veu a la gent", li ha deixat anar abans de rematar: "Jo no hi participaré".

La crisi ja és una batalla interna. Després de llançar un retret rere l'altre amb mencions directes al líder de Podemos, Fachin ha descarregat un reguitzell de rèpliques a la consulta prevista per la cúpula dels morats a Madrid. "La pregunta és tancada" i només permet decidir entre presentar-se o no amb Catalunya en Comú, no hi ha altres alternatives, s'ha queixat. A més, el procés participatiu és fins al dia 7, l'últim dia per poder inscriure's en els comicis, fet que impediria participar-hi d'una altra manera si la resposta és negativa. "Tot plegat fa impossible votar una altra cosa que no sigui 'sí", ha denunciat. 

Front ampli

Notícies relacionades

Encara que ha deixat clara la seva abstenció, el líder de Podem Catalunya ha donat via lliure a la militància perquè decideixi si participa o no en una consulta a la qual ha atribuït un gran "dèficit democràtic", entre altres raons perquè "fa impossible que es pugui votar una altra cosa que no sigui 'sí" degut als temps "imposats". Ell, per la seva part, ha continuat defensant la creació d'un front ampli de forces i entitats civils favorables al dret a decidir, incloses les independentistes, cosa que xoca frontalment amb els postulats de Catalunya en Comú, que ha deixat clar que no té intenció de forjar una candidatura amb els partidaris de la secessió. "Surti el que se surti, es farà el que digui Pablo Iglesias", ha lamentat. 

Abans d'això, Fachin ha insistit que "davant la situació d'excepcionalitat, l'única resposta ha d'estar basada en l'esperit de l'1-O i del 3-O, que va deixar clar que els independentistes i els que no ho són podien treballar units davant la repressió". Per aquesta raó, el líder dels morats catalans ha tornat a recriminar que la consulta "imposada" per Iglesias coarta la possibilitat d'ampliar el focus i també ha llançat alguna pulla contra els comuns. ¿Accepten que Podem Catalunya segueix sent el seu interlocutor o acceptaran la intervenció? ¿Per què es neguen a concórrer amb forces independentistes si sempre han dit que estan oberts al diàleg?, ha vingut a preguntar-los.