MANIFESTACIÓ DE SCC

El 'no' a la independència torna a mostrar múscul a Barcelona

Centenars de milers de persones inunden el centre de la ciutat en rebuig a la DUI

Iceta se suma a una marxa que crida a votar per "restaurar la normalitat" el 21-D

La manifestació de Societat Civil Catalana ha congregat 300.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 1.300.000 segons SCC. / J. Cotrina / C. Montañes / ACN / Atlas

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

La manifestació convocada per Societat Civil Catalana (SCC) contra la DUI i a favor de la unitat d’Espanya celebrada ahir diumenge al centre de Barcelona va ser el primer acte de campanya per a les anunciades eleccions del pròxim 21-D. La imatge d’un front comú dels tres partits denominats constitucionalistes, el PSC, Ciutadans i el PPC, va ser una demostració d’unitat davant de les maniobres de l’Executiu de Puigdemont, encara que descartin concórrer junts als comicis.

    

Sota el lema de Tots som Catalunya. Per la convivència, seny!, a la capçalera de la manifestació hi havia la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, el líder del PPC, Xavier García Albiol, el delegat del Govern, Enric Millo, el president de Ciutadans, Albert Rivera, i la líder a Catalunya, Inés Arrimadas. Però aquesta vegada també es van situar a les primeres files dirigents socialistes com Miquel Iceta, al costat de l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, un fet inèdit fins ara. També s’hi va veure l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. 

    

Com sempre, hi va haver  guerra de xifres. Segons la Guàrdia Urbana de Barcelona van ser 300.000 les persones que es van congregar al passeig de Gràcia a favor de la unitat d’Espanya, encara que els organitzadors van elevar la xifra fins a 1,3 milions i la Delegació del Govern la va arrodonir en un milió. «Ja veurem quants som a les urnes», va dir la vicepresidenta de SCC, Miriam Tey, des de l’escenari.   

    

Els assistents van aconseguir dibuixar un mar de banderes espanyoles, senyeres i insígnies europees al llarg del passeig. El retró constant de Y viva España de Manolo Escobar i les rumbes de Peret van fer de la convocatòria un acte festiu. Això sí, «Puigdemont a prisión» va tornar a ser un dels càntics més repetits, a més a més de «Viva España, viva el Rey, viva el orden y la ley» i «España unida, jamás será vencida».

    

Després del gir polític dels últims dies, els manifestants es van apropiar del Votarem que entonaven els independentistes per defensar l’1-O i van fer una crida amb aquest mateix missatge a anar a les urnes el 21-D. «El dia 21, votarem d’1 en 1». 

    

L’exministre socialista i expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, va dedicar bona part del seu discurs a carregar contra el cessat president Puigdemont «per parlar en nom de tots els catalans», contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, «l’emperadriu de l’ambigüitat» i contra l’exvicepresident Oriol Junqueras, a qui va qualificar  de «totalitari absolut».

    

«M’he convertit en un junqueròleg», va dir Borrell, per condemnar que el republicà hagi «collat» Puigdemont quan «hi havia un acord que evitava una DUI i el 155». «Espero que la justícia faci aviat el seu treball i demani responsabilitats a tots els que estan fent aquest mal a Catalunya», va dir i va afegir  que les eleccions són una «oportunitat d’or» per revertir la situació política «dramàtica» i «tremendament difícil i perillosa» de la història de Catalunya. Per Borrell l’aplicació del 155 «no és un cop a la democràcia sinó un instrument per reposar-la» i va demanar modificar la Constitució.

CADÀVER

L’exsecretari general del Partit Comunista d’Espanya (PCE), Paco Frutos, va fer un apassionat discurs en què va assegurar que els nacionalismes «destrossen el món» i va criticar l’esquerra «que fa l’aleta als nacionalistes». El president de SCC, Mariano Gomà, va agrair a l’Executiu de Puigdemont «que hagi tancat aquest trist capítol de la història i enterrat sota clau el procés» proclamant la independència i va demanar que la justícia actuï «per posar tothom al seu lloc». «Ja ha passat el fèretre amb el cadàver del procés», va sentenciar .

Notícies relacionades

    

En el comunicat de l’organització per a la cita, SCC manté que les eleccions autonòmiques són «una gran oportunitat per restaurar la normalitat institucional». «Obren l’escenari a un pacte renovat que recuperi unes institucions autonòmiques reforçades i prestigiades i que ens permeti aconseguir una Catalunya unida, sense vencedors ni vençuts». L’entitat apel·la a la unitat de la societat civil no independentista i els partits constitucionalistes per reivindicar que «els carrers són de tothoms i no dels independentistes».