El PSOE vol garantir que no s'aplica el 155 si hi ha eleccions

Els socialistes demanen en les seves esmenes al Senat que se suspengui si Puigdemont convoca comicis i no declara la independència

El partit de Sánchez espera que el president de la Generalitat faci el pas després de la mediació d'Urkullu

undefined40688632 graf045  valladolid  26 10 2017   el secretario general del 171026111417

undefined40688632 graf045 valladolid 26 10 2017 el secretario general del 171026111417 / R Garcia

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE es pren amb suma cautela l'aposta de Carles Puigdemont per convocar eleccions i retirar l'amenaça d'una declaració unilateral d'independència ({DUI}) a canvi {que} Mariano Rajoy retiri l'aplicació de l'article 155 per suspendre competències autonòmiques i destituir el {Govern de la Generalitat}. “S'ha d'esperar i veure què passa”, han assenyalat fonts pròximes a Pedro Sánchez aquest dijous, després que EL PERIÓDICO publiqués aquesta nova iniciativa del {president}, que és el resultat d'un procés de mediació portat a terme pel 'lehendakari', {Iñigo} Urkullu, {juntament} amb un grup d'empresaris catalans format per Juan José López Burniol, {Marian} Puig, Emilio Cuatrecasas i Joaquim Coello.

Però si el president fa el pas i dissol el Parlament, els socialistes volen garanties {que} el 155 no es portarà a la pràctica, mentre que Rajoy s'inclina per continuar amb la tramitació del 155. Així, en una de les esmenes que han presentat al decret del Govern sobre la suspensió de competències autonòmiques, demanen que el decret es comprometi a no desplegar les seves iniciatives en el cas {que} Puigdemont convoqui unes eleccions d'acord amb la llei vigent.  

Uns comicis, ha dit la portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, serien una "magnífica notícia" i un "triomf de la democràcia", ja que els ciutadans catalans es podran "pronunciar lliurement". Per tant, si Puigdemont convoca, ha continuat Robles, el 155 ja no tindria "els pressupostos polítics i jurídics per a la seva aplicació". 

Diferències sobre els efectes dels comicis

Notícies relacionades

El Govern central i el PSOE han anat de la mà en tot aquest procés, a través d'una negociació que s'ha prolongat durant un parell de setmanes, amb constants contactes entre Rajoy i Sánchez, però en els últims dies hi ha hagut diferències sobre els efectes que hauria de tenir la convocatòria d'uns comicis a l'ús (no constituents, sense DUI i regulats per la llei de règim electoral general). L'Executiu havia mantingut que en aquest cas es paralitzaria el 155, però dilluns passat va canviar de criteri, a l'exigir que això només succeiria si el president renunciava definitivament a declarar la independència. Els socialistes, mentrestant, insisteixen que uns comicis són l'alternativa al 155 i consideren que la nova visió del Govern suposa “ignorar” el pacte al qual havien arribat.

La nova aposta de Puigdemont es produeix després que la citada delegació d'empresaris catalans es reunís dimecres a Vitòria amb Urkullu. El 'lehendakari' va utilitzar aquesta via per preguntar al president si estava disposat a no declarar la independència i convocar comicis a canvi del compromís de Rajoy de no aplicar el 155. Puigdemont va respondre poc després afirmativament per correu electrònic.