La jutge deixa lliure Trapero però li retira el passaport

El cap dels Mossos i la intendent de l'Eixample hauran d'anar al jutjat cada 15 dies

zentauroepp40557986 madrid  16 10 17   madrid  pol tica   declaran por sedici n 171016094240

zentauroepp40557986 madrid 16 10 17 madrid pol tica declaran por sedici n 171016094240

2
Es llegeix en minuts

Hores abans d'enviar Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la presó, la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va haver de decidir quines mesures prenia sobre el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i sobre la intendent de l'Eixample Teresa Laplana. El tinent fiscal de l'Audiència, Miguel Ángel Carballo, havia sol·licitat presó incondicional per al responsable policial i presó eludible amb fiança de 40.000 euros per a la seva subordinada. No obstant, la magistrada va acabar fixant compareixences quinzenals al jutjat per a Trapero i Laplana i els va imposar, a més, la retirada del passaport i la prohibició de sortir del país. També hauran de facilitar un telèfon en el qual estar localitzables i, en cas d'incomplir alguna de les mesures imposades, se'ls va advertir que la seva situació seria modificada.

En les actuacions, la jutge explica que la causa per sedició contra Trapero es redueix al que va ser denunciat al seu dia per la fiscalia, és a dir, a les protestes que van tenir lloc a Barcelona els dies 20 i 21 de setembre, la més destacada, la concentració davant la Conselleria d'Economia. Aquells dies, l'actuació del major dels Mossos «no apareix encara prou perfilada fins al punt de poder-lo vincular a fets tan greus com els que aquells dies van tenir lloc, sense perjudici del que es pugui determinar en una fase més avançada de la investigació», sosté Lamela. La magistrada refusa tenir en compte, almenys de moment, l'últim informe de la Guàrdia Civil relatiu a l'actuació dels Mossos fins a l'1-O.

Notícies relacionades

Malgrat tot, afegeix que «hi ha elements que vinculen Trapero» amb l'estratègia separatista, com el full de ruta intervingut al domicili de Josep Maria Jové, número dos del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i «la passivitat, encara per investigar, que s'atribueix als Mossos en els fets ocorreguts l'1 d'octubre o el contingut de les converses» intervingudes pel Jutjat número 13 de Barcelona, en què apareixen «contravigilàncies per protegir determinades persones davant possibles actuacions de la Policia i la Guàrdia Civil».

En relació amb l'actuació dels Mossos l'1-O, la cúpula de la policia catalana ha requerit a membres del cos que van participar en el dispositiu que redactin un text en el qual expliquin en què va consistir la seva actuació aquella jornada. Segons ha pogut saber aquest diari de fonts de la policia catalana, es tracta d'«unes fitxes» en què se'ls demana que descriguin la seva tasca per tenir informació del que es va fer en cada centre, informen A. Baquero i J. G. Albalat.