El Govern contesta: "No estan a la presó per les seves idees, sinó pels seus actes"

L'Executiu i el PP reaccionen a les crítiques independentistes contra el cop judicial multiplicant el missatge que a Espanya hi ha "separació de poders"

Amb aquesta reflexió Zoido s’ha referit,a la decisió adoptada ahir per la jutge de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

Govern central i PP s'estan afanyant des de primera hora a difondre que a "Espanya no hi ha presos polítics", en resposta a la reacció de l'independentisme, amb Carles Puigdemont al capdavant, de rebutjar el cop judicial als líders d'Òmnium, Jordi Cuixart, i l'ANC, Jordi Sànchez, com un "empresonament d'idees" i el retorn als "presos polítics a Espanya". 

"No estan la presó per les seves idees, sinó pels seus actes", ha subratllat la ministra de Sanitat, Dolors Monserrat, mentre que la de Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha atribuït la reacció de Puigdemont i altres dirigents catalans al "deliri independentista", que en la seva opinió està fent que Catalunya "pateixi dolor". 

Segons ella, el normal és que la justícia actuï perquè, si no, seria "la llei de la selva". En la mateixa línia, el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha assenyalat que, a Espanya, "qui la fa, la paga", igual com passa amb els escàndols de corrupció.

La "destrossa" de tres cotxes de la Guàrdia Civil

Maillo ha comentat que Cuixart i Sànchez han patit les mateixes conseqüències que qualsevol altre ciutadà que hagués "destrossat tres cotxes de la Guàrdia Civil i hagués intentat evitar la feina d'una comissió judicial".

Tots ells han incidit, a més, que a Espanya hi ha "separació de poders" i han acotat la decisió de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamena exclusivament a l'àmbit judicial, sense mencionar que la fiscalia -que depèn jeràrquicament del Fiscal General, nomenat pel Govern- va demanar que fossin empresonats. "Els independentistes dibuixen una Espanya repressora que només està en l'imaginari dels independentistes", ha declarat Maillo.  

Mentre que el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, ha subratllat que el Govern "no incideix, ni valora ni pressiona el Poder Judicial. Això passa en un altre tipus de sistemes polítics, no en una democràcia consolidada com l'espanyola". 

La crida a Puigdemont

D'altra banda, la ministra de Sanitat ha afirmat que Puigdemont, Junqueras i Forcadell estan "agenollats” davant els “antisistemes” de la CUP i l'ANC Òmnium Cultural, “que mai s'han presentat a les eleccions”. "L'independentisme porta a la confrontació social i a la no estabilitat econòmica. El Govern d'Espanya no deixarà sol cap català, ens hagi votat o no; perquè Catalunya és part d'Espanya. No  abandonarem Catalunya".

Notícies relacionades

Montserrat, que també ha denunciat que a casa seva ha patit pintades de “feixista” aquesta nit, ha demanat a Puigdemont “que no perdi l'oportunitat que té fins dijous a les 10". "Rajoy l'hi va posar fàcil, només havia de contestar sí o no. El que està donant desassossec és que ningú sap què va passar el 10 d'octubre”, ha indicat, per després subratllar que en política “una hora és una vida”. 

La titular de Sanitat també ha insistit en el diàleg, però dins de la llei: “No ha contestat a la pregunta del Govern d'Espanya i té un segon termini. El primer és tornar a la legalitat”, ha dit la ministra, abans d'enviar un missatge de tranquil·litat a Catalunya.