NOU ACCIDENT AERI

Mor el pilot d'un F-18 a l'estavellar-se a la base militar de Torrejón de Ardoz

És el segon accident d'un caça de l'Exèrcit en cinc dies

Cospedal compareixerà al Congrés per explicar els dos sinistres

zentauroepp40569896 graf150torrej n de ardoz comunidad de madrid 17 10 2017 171017132303

zentauroepp40569896 graf150torrej n de ardoz  comunidad de madrid   17 10 2017  171017132303
undefined40569042 graf109 torrej n de ardoz  comunidad de madrid   17 10 2017 171017123016

/

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Segon pilot de l’Exèrcit mort en cinc dies. El tinent Fernando Pérez Serrano va morir ahir quan l’F-18 que tripulava es va estavellar quan intentava enlairar-se a la base militar de Torrejón de Ardoz, a Madrid.

 Les causes del sinistre encara s’estan investigant, però la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va anunciar quan es va conèixer l’accident que compareixerà davant el Congrés dels Diputats per donar compte d’aquest sinistre i també del que va tenir lloc el 12 d’octubre, quan un altre pilot va morir a l’impactar el seu Eurofighter després de participar en la desfilada militar del dia de la festa nacional.

Cospedal fixarà la seva compareixença davant la Cambra baixa quan tingui els resultats preliminars de les investigacions. De moment, Defensa confirma que el caça sinistrat ahir va patir una sobtada pèrdua de potència al fer la maniobra d’enlairament que li va impedir acabar d’elevar-se i va provocar el seu impacte a menys de dos-cents metres de la pista en un exercici d’instrucció habitual.

El pilot no es va poder ejectar, tot i que encara no hi ha confirmació de si ho va intentar en va o no va arribar a activar el sistema, que consta de dos passos: una alerta de preactivat i l’ejecció immediata.

La víctima és un pilot amb 700 hores de vol i destinat a l’Ala 12 de l’Exèrcit de l’Aire, que té la base a Torrejón de Ardoz (Madrid). Tenia 26 anys, va néixer a Múrcia i el seu pare és coronel d’aviació.

El funeral se celebrarà avui a la mateixa base madrilenya en la intimitat i serà presidit per la ministra de Defensa, que va tornar amb urgència des de Catalunya, on visitava els aquarteraments militars que acullen 400 policies i guàrdies civils desplaçats per la crisi del referèndum de l’1-O a la base de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) i la caserna del Bruc (Barcelona). Des d’allà, Cospedal es va traslladar a la base de Torrejón de Ardoz per donar el condol als familiars de les víctimes i va anunciar la seva decisió de comparèixer al Congrés dels Diputats per explicar les causes dels dos últims sinistres.

Investigació de l'Eurofighter

Mentrestant, avança la investigació de l’accident de l’Eurofighter que es va estavellar dijous passat quan intentava aterrar a la base militar de Los Llanos (Albacete) després de participar en la desfilada del Dotze d’Octubre.

Notícies relacionades

Les primeres investigacions i les declaracions de testimonis presencials apunten que el pilot va fer una maniobra que va col·locar el caça en posició invertida, fet que hauria impedit que s’ejectés, perquè hauria impactat contra terra. 

La víctima, el capità Borja Aybar, era un pilot experimentat, de 34 anys, casat i amb un nadó de només quatre mesos. Amb el seu accident, són quatre els Eurofighter –model que vola des del 1994– estavellats a Espanya.