Més de 100 ajuntaments catalans obren el dia de la Hispanitat

zentauroepp40510074 badalona 12 10 2017 dia de la hispanidad comercios abiertos 171012122753

zentauroepp40510074 badalona 12 10 2017 dia de la hispanidad comercios abiertos 171012122753
zentauroepp40510073 badalona 12 10 2017 dia de la hispanidad comercios abiertos 171012122810
zentauroepp40509252 badalona 12 10 2017  pol tica   aquest dijous 12 d octubre  171012104035

/

4
Es llegeix en minuts

Més de 100 ajuntaments catalans, entre els quals destaquen els de Badalona, Girona, Manresa o Berga, han decidit obrir les portes com qualsevol dia laborable aquest 12 d'octubre, festa de la Hispanitat en el conjunt d'Espanya. Ho faran per coherència i per protestar per l'actitud de l'Estat amb les aspiracions d'independència de Catalunya, i especialment per les càrregues policials de l'1-O, que van deixar gairebé 900 ferits. Idèntica mesura han pres comerços de localitats com Girona, Vic o Manlleu, que estaran oberts aquest dijous com a gest de protesta.

En aquests ajuntaments -la majoria governats per PDECat, ERC o CUP), són els equips de govern els encarregats d'obrir les portes i atendre la ciutadania. Pel que fa als treballadors dels consistoris, en algun cas han pogut triar si van a treballar o no. Un dels casos més destacats és el de l'Ajuntament de Badalona, liderat per Dolors Sabater (Guanyem Badalona En Comú), que fa una jornada de portes obertes després de la polèmica de l'any passat, quan sis regidors van ser imputats per no respectar un festiu. Finalment, la causa va ser arxivada. Aquest any, repeteixen però amb un format diferent, el de portes obertes, una jornada per explicar a la ciutadania com funciona l'Administració municipal. 

En el cas de Girona, on el govern municipal està liderat per Marta Madrenas (PDECat), s'ha ofert als treballadors de l'ajuntament l'opció de "treballar de manera voluntària" i els que vulguin podran lliurar. Madrenas treballarà amb el seu equip a porta tancada, com han fet en els últims dos anys al municipi, del qual el president Carles Puigdemont va ser l'alcalde entre el 2011 i el 2016.

L'Ajuntament de Manresa tampoc celebrarà res aquest dijous i l'alcalde, Valentí Junyent (CiU), i els regidors de l'equip de govern on també hi ha ERC "aniran a treballar". Com a Girona, des del consistori s'ha ofert als empleats treballar voluntàriament, si bé només portaran a terme tasques internes i no hi haurà servei d'atenció al públic.

Berga, l'obertura de l'ajuntament és una mesura que la CUP, amb la seva alcaldessa al capdavant, Montserrat Venturós, va implantar a principi de mandat per mostrar el seu rebuig al dia de la Hispanitat, perquè consideren que aquesta festivitat no els representa. L'equip de govern ha anat a treballar i els empleats que se sumin a la iniciativa podran canviar aquest festiu per qualsevol altre dia de festa. Unes 40 persones de les 162 que formen la plantilla municipal han decidit anar a treballar.  

També estaran oberts la pràctica totalitat d'ajuntaments governats per ERC a Lleida "perquè no tenen res a celebrar". En els 49 de la Plana i els quatre del Solsonès seran els alcaldes els que obriran les portes dels consistoris, ha explicat el president de la Federació regional d'ERC a Lleida, Carles Comes.

Cervera, la Seu d'Urgell, Peramola, Coll de Nargó, Sant Vicenç dels Horts, Collbató, Sant Pere de Riudebitlles, Arenys de Munt, Tremp, Sort , Soriguera, Verges, Celrà, Salt, Figueres, la Bisbal d'Empordà, Torroella de Montgrí, Santa Coloma de Farners, Mieres, Valls, Reus, Tortosa, Torredembarra, Cambrils o Montblanc són altres dels consistoris que aquest dijous estan oberts.

Botigues obertes

En línia amb aquesta protesta contra l'actitud de l'Estat amb Catalunya, comerciants de Vic, Manlleu i diverses poblacions de les comarques de Girona també han decidit obrir portes. El 12-O no figura entre la llista de vuit festius d'obertura de botigues que estableix la Generalitat tot i que alguns ajuntaments catalans sí que l'han inclòs en les seves llistes ja que tenen opció d'afegir-n'hi dos més. No és el cas de Vic o Manlleu, on obrir aquest dijous no està autoritzat ni pels seus respectius ajuntaments ni per la Generalitat. Es tracta, en aquest cas, d'una "obertura de protesta" que també els servirà per compensar l'aturada general del 3 d'octubre. A Vic, uns 300 comerciants s'han sumat a aquesta iniciativa, segons l'associació Vic Comerç.

A Manlleu, l'associació de comerciants, MAB, ha destacat que la decisió d'obrir s'ha pres de manera individual i no hi ha hagut cap petició per part dels ajuntaments.

A les comarques de Girona es viu una situació similar. Les associacions de comerciants de municipis on no està autoritzat obrir aquest 12 d'octubre han deixat via lliure als seus membres perquè obrin si així ho desitgen. És el cas d'Olot, Torroella de Montgrí, Celrà, Cassà de la Selva, Banyoles o Riudellots de la Selva. 

Hi ha poblacions a Catalunya on l'obertura de comerços sí que està autoritzada avui: Berga, Alcanar, Badalona, Girona, l'Hospitalet de Llobregat o Llagostera. Tots aquests ajuntaments van sol·licitar a la Conselleria d'Empresa permís per obrir aquest dijous.

Notícies relacionades

A Twitter, el 'hashtag' #Resacelebrar s'ha convertit en poques hores en 'trending topic'.