EL DEBAT SOBIRANISTA

L'alcalde de Valladolid deixa Rigoberta Menchú sense carrer per criticar la "repressió" a Catalunya

Óscar Puente diu que "ha generat tensió o conflicte"

Rigoberta Menchú fotografiada a Cornellà aprofitant la seva visita al Fòrum el 2 de març passat.

Rigoberta Menchú fotografiada a Cornellà aprofitant la seva visita al Fòrum el 2 de març passat.

1
Es llegeix en minuts

L'alcalde de Valladolid, Óscar Puente, ha confirmat aquest dimarts que finalment ha decidit no donar el nom de Rigoberta Menchú al fins ara carrer de Fernández Ladreda perquè considera que l'activista indígena guatemalenca i premi Nobel de la pau es va pronunciar sobre la situació de Catalunya d'una manera que "ha generat tensió o conflicte".

En declaracions als mitjans de comunicació, Puente ha afegit que, en comptes del nom de l'activista indígena, el carrer situat al polígon d'Argales es dirà Pilar Miró en record de la cineasta madrilenya que, com ha recordat, ja dona el seu nom a un dels premis que s'entreguen a la Seminci.

L'alcalde socialista ha explicat que va prendre la decisió de canviar els noms de diversos carrers vinculats amb la dictadura franquista o amb l'anterior de Miguel Primo de Rivera per altres denominacions i "intentar evitar que generin problemes" als ciutadans.

No obstant, ha assegurat que Rigoberta Menchú, que va ser un dels noms que va anunciar durant el Ple municipal del dia 4 es va pronunciar "sobre una qüestió que afecta aquest país", com el referèndum il·legal de la independència de Catalunya, d'una manera que entén que "ha generat tensió o conflicte".

Notícies relacionades

En un tuit publicat dos dies abans, el 2 d'octubre, l'activista va mostrar la seva "enèrgica condemna a la reprensió (sic) de l'Estat Espanyol contra del poble de Catalunya en el marc del seu dret a l'autodeterminació". 

Puente ha afirmat que no li semblava "oportú en aquest moment" posar el nom d'un carrer a una persona que "pogués generar controvèrsia", cosa que entén que no passarà en el cas de Pilar Miró.