MANIFESTACIÓ MULTITUDINÀRIA

"Catalunya som tots, no només els nacionalistes"

El manifest de la convocatòria de SCC carrega contra el projecte secessionista

Vargas Llosa i Borrell critiquen l'actitud de les autoritats públiques catalanes

Peruvian Nobel laureate Mario Vargas Llosa attends a pro-union demonstration organised by the Catalan Civil Society organisation in Barcelona, Spain, October 8, 2017. REUTERS/Juan Medina / JUAN MEDINA (REUTERS)

Peruvian Nobel laureate Mario Vargas Llosa attends a pro-union demonstration organised by the Catalan Civil Society organisation in Barcelona, Spain, October 8, 2017. REUTERS/Juan Medina
Mario Vargas Llosa, escriptor peruà i premi Nobel de literatura; Josep Borrell, exministre socialista i expresident del Parlament Europeu, i Carlos Jiménez Villarejo, exfiscal i eurodiputat per Podem.

/

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L'expresident del Parlament Europeu i exministre socialista, Josep Borrell, ha destacat la necessitat de "refer la convivència" ja que "està trencada" al final de la manifestació convocada per Societat Civil Catalana. Per la seva part, el premi Nobel de literatura, Mario Vargas Llosa, ha assegurat contundent: "Som aquí per aturar el nacionalisme". L'escriptor ha reivindicat que Catalunya "torni a ser la capital industrial i cultural d'Espanya", així com "la locomotora del desenvolupament prosperitat" d'Espanya.

La convocatòria ha acabat amb un manifest llegit pel vicepresident de SCC, Àlex Ramos, i l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo, en què es destaca la importància de "començar a establir ponts. Per nosaltres no quedarà". Al seu torn, el text, amb el títol 'Democràcia, llibertat i estat de dret,' subratlla que "Catalunya som tots. No és només dels nacionalistes".

En el seu discurs, després de mostrar la bandera europea i referir-s'hi com "la nostra estelada, com les estrelles de "la pau, la convivència i el dret", Borrell ha reclamat "el control democràtic" dels mitjans de comunicació públics perquè són "una vergonya democràtica". L'auditori l'ha aplaudit i cridat: "TV-3 manipuladora".

Per la seva part, Borrell, que ha defensat el "pluralisme polític", ha criticat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a qui ha recordat que hauria d'haver dimitit al no reconèixer com catalans els que voten "determinats partits polítics" També ha criticat el conseller de Presidència, Jordi Turull, per titllar de "súbdits" els que no van recolzar el referèndum. "Som tan ciutadans de Catalunya com ells", ha reivindicat. 

Empresaris

Als empresaris els ha retret la demora a mostrar els perills d'una possible independència. "No ho podríeu haver dit abans", ha retret. "Tots tenim una mica de culpa d'haver callat tant", ha sentenciat. 

Per la seva part, el Nobel de literatura, que ha tancat amb "un visca la llibertat, visca Catalunya i viva Espanya",  ha admès que "tots els pobles viuen moments on la raó és escombrada per la passió". Això, segons el seu parer," pot ser destructiu i ferotge quan la mouen el fanatisme i el racisme. La pitjor de totes és la passió nacionalista, religió laica, herència lamentable del pitjor romanticisme".

Als participants en la manifestació els ha considerat "catalans democràtics que no creuen que són traïdors els que pensen diferent a ells i no consideren l'adversari un enemic, ni embruten les seves portes. Són catalans que creuen en la democràcia, en la llibertat, en l'estat de dret, a la Constitució". I als que han vingut a Barcelona per a la protesta ha assegurat que es tracta de "donar junts la batalla per la llibertat". "La democràcia espanyola és aquí per quedar-se i cap conjura independentista la destruirà", ha sentenciat.

També ha afirmat: "No volem que els bancs i empreses se'n vagin de Catalunya com si fos una ciutat medieval assetjada per la pesta, ni que ho facin els estalviadors. Volem que els capitals i empreses vinguin a Catalunya perquè torni a ser com tantes vegades en la seva història la capital industrial de Espanya, la locomotora del seu desenvolupament i pròspera i que torni ser la capital cultural de l'Espanya".

Fractura social

El manifest, que s'ha llegit en diferents idiomes, a més d'insistir en la fractura social fomentant l'odi que s'ha imposat a Catalunya s'adverteix que l'independentisme "ha arribat a un pas del precipici i volen llançar la societat catalana al buit". El text retreu les discussions en famílies, entre amics i la fuga d'empreses i fins i tot que hi hagi "menors enfrontats a les aules per raons que són incapaços de comprendre". És una situació, afirmen, que provoca "tristesa i desassossec".

Notícies relacionades

A l'inici de l'acte,  ha donat la benvinguda des de l'escenari als assistents amb un "Ciutadans de Catalunya, ja som aquí", en referència a les paraules del president Josep Tarradellas quan va tornar a Catalunya; i ha xifrat el nombre d'assistents per damunt del milió de persones. El president de SCC, Mariano Gomà, ha assegurat que "no podran dividir els catalans, ni Espanya ni Europa"

Abans dels parlaments han pujat a l'escenari alguns dels líders polítics que han participat en la manifestació, com Albert Rivera i Inés Arrimadas (Ciudadanos) o Xavier García Albiol i Alberto Fernández Díaz (PP), a més a més de l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo. La multitud, amb banderes espanyoles, senyeres i amb l'europea en alguns casos, ha llançat diverses consignes com "Som catalans i som espanyols".