EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

La CUP avisa els comuns: "Roma no paga a traïdors"

Puigdemont tanca la campanya de l'1-O davant de 70.000 persones proclamant: "Ja hem guanyat"

Independentistes i comuns exhibeixen missatges d'unitat en el míting final abans de diumenge

zentauroepp40350239 barcelona 29 09 2017 pol tica mitin final de campanya de 170930095447

zentauroepp40350239 barcelona 29 09 2017  pol tica   mitin final de campanya de 170930095447
zentauroepp40344605 barcelona 29 09 2017  pol tica   mitin final de campanya de 170929204428
zentauroepp40344635 barcelona 29 09 2017  pol tica   mitin final de campanya de 170929204330

/

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

El míting final de la campanya de l'1-O ha agrupat al passeig Maria Cristina de Barcelona independentistes i comuns en un acte d'unitat entre diferents famílies polítiques en defensa de la celebració del referèndum de diumenge que ve. Amb tot, la diputada de la CUP Mireia Boya ha llançat un avís als comuns: "Preneu partit, no ens robeu el referèndum, no us apropieu el diumenge, no és una mobilització, volem proclamar la independència de Catalunya". I ha advertit rotundament que, si no es proclama la secessió, "Roma no paga a traïdors". "Tenim memòria, i no us ho perdonarem mai", ha sentenciat.

Jaume Asens, tinent d'alcalde del consistori barceloní per Barcelona en Comú, ha exhibit unitat d'acció reconeixent, tot i les diferències ideològiques amb el Govern català, "la dignitat i la valentia" del president Carles Puigdemont i del seu Executiu, de manera que, ha dit, els tindran al costat "defensant les llibertats d'aquest poble".

També Albano-Dante Fachin, líder de Podem a Catalunya, ha parlat en termes d'unitat: "Independentment de si som independentistes o no, estem defensant les nostres llibertats junts; això els fa molta ràbia perquè els desmunta els discursos mentiders i interessats". En l'acte també hi han participat diversos col·lectius socials a favor del referèndum, com bombers, impressors, agricultors, estudiants i representants d'organitzacions empresarials i de centres educatius, entre altres.

Puigdemont: "Ja hem guanyat"

Puigdemont ha tancat l'acte proclamant: "Avui ja hem guanyat, hem vençut les pors i les amenaces, hem vençut les pressions, les mentides i les intimidacions". El president ha assegurat que, després de la celebració del referèndum, hauran "guanyat, gràcies a aquest esforç i aquesta dignitat i aquest compromís incansable, el dret de ser escoltats, de ser respectats i de ser reconeguts a casa, a  l'Estat, Europa i el món".

El cap del Govern ha afegit que "perquè la victòria sigui definitiva" s'ha d'"assegurar" diumenge: "Vestim-nos de referèndum, sortim de casa disposats a canviar la història, a acabar amb el procés i començar amb el progrés social, econòmic, cultural i nacional". "Diumenge --ha proclamat-- tenim una cita amb el futur, i dilluns i dimarts i tota la setmana, perquè dilluns començarem a caminar amb pas ferm i decidit, vestits de sobirania i de la dignitat que ens han volgut prendre, i ens tornarem a mirar al mirall i ens reconeixerem i ens agradarem".

Abans que ell, el vicepresident Oriol Junqueras ha cridat els ciutadans a "persistir". "Gràcies per haver començat ja a ser lliures perquè ens hem alliberat de les pors", ha afegit.

Mobilització als col·legis

En els discursos, apel·lacions directes als mobilitzats a desplaçar-se cap als punts de votació aquest mateix divendres i concentrar-s'hi en defensa de la possibilitat de votar diumenge davant el risc d'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. És el cas del líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart: "Tothom als col·legis, que no quedi cap col·legi sense protegir. Avui als col·legis i diumenge, a les urnes”.

Suport a Puigdemont

Del món dels comuns, Asens ha proclamat: "Visca Catalunya lliure i la resta de pobles de l'Estat, visca el Madrid antifeixista, el del 'no passaran' del 15-M...". "Senyor [Miquel] Iceta, no s'equivoqui: no sentim odi, ho fem perquè ens volem autodeterminar", ha afegit. Asens s'ha dirigit al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy: "Endugui's els seus vaixells de Piolín a salvar refugiats al Mediterrani, per evitar que s'ofeguin; endugui's els guàrdies civils a perseguir la corrupció del seu partit".

El líder de DemòcratesAntoni Castellà, fins i tot ha demanat als agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que no compleixin les ordres dels seus superiors d'impedir la votació. Joan Josep Nuet, diputat d'Esquerra Unida i Alternativa, un dels membres de la Mesa del Parlament querellats per permetre debats sobiranistes, ha afirmat: "Això ja no va d'independència, va de democràcia, companys i companyes. Ens hi juguem la democràcia". Entre les intervencions, la de l'expresidenta del Parlament escocès Tricia Marwick, mostrant suport a l'1-O com un acte "per la democràcia".

Missatge a la policia

Notícies relacionades

Per la seva banda, el líder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, s'ha adreçat en castellà als policies i guàrdies civils desplaçats a Catalunya: "Us demanem respecte, que quan diumenge rebeu ordres per desallotjar col·legis tingueu la dignitat de pensar en els vostres fills i les vostres mares; volen la democràcia com nosaltres, no som delinqüents, som ciutadans que volem votar i ho farem davant els ulls del món".

Novament 'L'estaca'

El míting ha congregat unes 70.000 persones davant de l'escenari a tocar de les fonts de Montjuïc, on s'han succeït les actuacions musicals abans dels discursos polítics. Un dels moments més emotius de l'acte ha sigut veure Lluís Llach cantar una altra vegada 'L'estaca', després d'un vídeo del cantautor interpretant la mateixa peça el 1976.