CAP A L'1-O

ETA vol per a Euskadi un procés com el català

Insta els bascos a prendre nota de les "lliçons" de Catalunya i a "posar en marxa" el camí cap al dret a decidir

eta

eta

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

L'organització terrorista ETA ha fet una crida als bascos a tenir en compte les "lliçons" de Catalunya i ha defensat la idea de "posar en marxa" a Euskadi un "procés" com el català amb l'objectiu "d'exercir" el dret a decidir. Un procés, apunta, que ha de ser protagonitzat per "la ciutadania" i s'ha "d'emprendre per mitjans civils i democràtics".

En un comunicat que publica aquest dimecres el diari 'Gara', ETA assenyala que "no pretén executar cap tutela" en aquest procés perquè és "perfectament conscient que en el cicle polític que ve" l'organització terrorista "no serà un agent principal".

ETA assenyala al text, publicat amb motiu del 'gudari eguna' (dia del soldat), que l'Estat espanyol "té un problema estructural" ja que al "crac econòmic s'hi ha sumat la crisi política, institucional, social i territorial", i per tant considera que "les esquerdes del règim del 78 resulten evidents". "Avui dia el procés català és la realitat principal que pot trencar aquest règim", afegeix.

"Lliçó per a Euskal Herria"

Per ETA, el "procés" de Catalunya suposa que els catalans "han hagut d'emprendre un camí independentista per accedir a la democràcia", unes circumstàncies que ofereixen "una lliçó per a Euskal Herria". Al text, ETA llança crítiques al PNB per sostenir el Govern del PP i considera "lamentable" que el 'lehendakari', Iñigo Urkullu, se situï "en contra del referèndum".

Notícies relacionades

Indica que la "necessitat de canvi resulta evident", i "tots aquells que realment creguin en això" no tenen "excuses per no posar-ho en marxa". ETA incideix que el "procés" cap a la independència que hauria d'iniciar Euskadi "ha de tenir com a protagonistes el poble i els ciutadans" amb "acumulació de forces i l'activació popular com a ingredients" i que el seu objectiu és "exercir" el dret a decidir "més enllà d'aconseguir el reconeixement" d'aquest "dret".

La banda insisteix que "no té intenció de dirigir, garantir o jutjar aquest procés", ja que "és perfectament conscient que en el cicle polític que ve" ETA "no serà un agent principal", i acaba fent una crida als "independentistes d'esquerres a comprometre's en els anys vinents" a la consecució d'aquest repte".