EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Puigdemont: "Això no ho atura ningú"

El president, convençut que el dia 1 es podrà votar per la democràcia i la independència

L'alcalde de Molins carrega contra el fiscal per l'ordre als Mossos de precintar col·legis electorals

zentauroepp40295713 puigdemont170926201620

zentauroepp40295713 puigdemont170926201620 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / L'HOSPITALET DE LLOBREGAT

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha advertit avui en relació amb el referèndum que "queden tres dies de campanya, i la jornada de reflexió i a votar, això no ho atura ningú". En un míting del PDECat a l'Hospitalet de Llobregat davant d'unes 200 persones --algunes s'han quedat fora del recinte del Casino--, Puigdemont no ha parlat explícitament de l'ordre de la fiscalia de Catalunya als Mossos d'Esquadra perquè precintin els punts de votació però ha fet un discurs d'autoafirmació del dret a votar en favor de la democràcia i contra la retallada de drets per part de l'Estat.

Puigdemont ha dit que el que hi ha en joc el pròxim 1 d'octubre és la democràcia, perquè està "en perill, amenaçada, retallada". En aquest sentit ha defensat l'existència a Catalunya d'una majoria social que ja va més enllà de l'independentisme i que ha decidit anar a votar diumenge que ve. "És una nova majoria molt transversal que diu que per aquí no, no ho permetrem, i si convé anar a votar per defensar la democràcia ho farem", ha afirmat el president, que novament ha denunciat els vincles entre l'actuació de l'Estat i l'època de la dictadura: "Hem vist coses que no es veien des de l'època de Franco".

Puigdemont ha criticat l'actuació del PP: "Hi ha una cosa que ens uneix per sobre de tot: la llibertat i la democràcia i això no ens ho deixarem grapejar per part d'una formació política als antípodes de la tradició que inspira les millors pràctiques democràtiques de la UE, això que ha passat aquests dies no ho oblidarem mai".

Sobre aquesta qüestió ha insistit a defensar que per sobre de l'actuació dels poders estatals i la policia hi ha la voluntat majoritària dels catalans. "Per més piolins o tempestes o per més 'a por ellos' que ens ensenyin, no us tindran mai a tots vosaltres, a la gent, no ho tindran mai". "En comptes d'arguments han fet amenaces, usen la força, retallen la democràcia", ha denunciat.

Les prioritats, els refugiats

El president ha carregat contra el Govern de Rajoy perquè "posa com a prioritat perseguir un referèndum en comptes de perseguir criminals, posa com a prioritat posar vaixells en lloc de rescatar refugiats al Mediterrani, negligint el seu compromís amb els refugiats".

Notícies relacionades

Davant aquesta descripció del Govern del PP, Puigdemont ha descrit el poble català com "un poble no resignat, no rendit, no el faran callar, els que vulguin fer-lo callar fracassaran perquè hi tenim dret, perquè som un poble antic que ve de lluny, perquè mirem al futur, perquè volem fer-ho democràticament". El president ha acabat la seva intervenció demanant a l'Estat que l'1 d'octubre vinent escolti la ciutadania catalana: "Que ens escoltin el dia 1 d'octubre i sentiran un poble feliç, pacífic, aixecat democràticament, que diu que vol ser un Estat independent".

L'avís de l'alcalde contra el fiscal

Per la seva part, l'alcalde de Molins de Rei i diputat al Parlament pel PDECat, Joan Ramon Casals, ha afirmat que l'ordre de la fiscalia als Mossos perquè precintin els col·legis electorals és "il·legal". "¿Qui és aquest senyor [en relació amb el fiscal general] per decidir què es fa a les escoles del meu poble? Qui pot decidir fora de l'horari escolar soc jo; és il·legal decidir precintar les escoles que tenim per fer actes socials, no poden decidir precintar les escoles sense demanar-ho als alcaldes i alcaldesses", ha etzibat Casals.