COMUNICAT

Reporters Sense Fronteres condemna "el linxament" contra EL PERIÓDICO i el seu director

L'organització qualifica l'assetjament a les xarxes socials d'"inadmissible i impropi d'una societat democràtica sana"

zentauroepp39958624 redacci n de el peri dico de catalunya  foto el peri dico170905112134

zentauroepp39958624 redacci n de el peri dico de catalunya foto el peri dico170905112134

2
Es llegeix en minuts

Reporters Sense Fronteres (RSF) ha sortit aquest dimarts en suport d'EL PERIÓDICO com a conseqüència de la campanya d'assetjament empresa a les xarxes socials contra aquest diari arran de la publicació de l'avís de la CIA sobre un possible atemptat terrorista a la Rambla.

L'organització, nascuda per defensar la llibertat de premsa i els periodistes perseguits per la seva activitat professional, condemna "el linxament" a què el mitjà, així com el seu director, Enric Hernàndez, i el coordinador Luis Mauri, estan sent sotmesos i qualifica l'assetjament d'"inadmissible i impropi d'una societat democràtica sana".

"Recordem que, en democràcia, el paper dels mitjans és, precisament, treure a la llum qualsevol aspecte d'una informació que pugui resultar aclaridor, especialment quan va més enllà de les versions oficials”, assenyala la secretària general de RSF Espanya, Rosa Meneses.

L'organització recalca que tant el president Carles Puigdemont, com el conseller Joaquim Forn i el cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, van negar en entrevistes a ràdio i televisió l'avís de la CIA, però que en la roda de premsa de la setmana passada, Forn i Trapero van acabar admetent que van rebre l'alerta. No obstant, recalca RSF, van posar "en entredit la informació, el diari i el seu director" i "amb una actitud intimidatòria impròpia d'un funcionari públic, Trapero va afirmar que és EL PERIÓDICO el que ha de demostrar la naturalesa d'aquests documents".

"En una societat democràtica sana, les autoritats estan sotmeses a la crítica, han de respondre de la seva gestió i són els periodistes els que tenen la potestat de demanar explicacions als responsables de la seguretat ciutadana durant les rodes de premsa, no al revés", recorda la secretària general de RSF Espanya.

Meneses també subratlla que existeixen mecanismes per desmentir o rectificar les notícies i qualifica de "completament inadmissible" en democràcia que "davant una informació verificada que posa en dubte l'actuació dels servidors públics, la sortida de les autoritats sigui cremar a la foguera el missatger i menystenir-lo des del púlpit de forma intimidatòria".

Junta del Col·legi de Periodistes

Notícies relacionades

El suport de Reporters Sense Fronteres s'uneix al que va manifestar la setmana passada la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), que va qualificar d'"atac" a la llibertat d'expressió les acusacions fetes per Forn i Trapero. L'Associació de Mitjans d'Informació (AMI) també va transmetre el seu "suport i solidaritat" a EL PERIÓDICO i va censurar les dures crítiques contra el diari i el seu director.

D'altra banda, aquest dimarts es reuneix la junta del Col·legi de Periodistes, l'única organització del ram que encara no s'ha pronunciat sobre la campanya d'assetjament.