davant el referèndum independentista

El PSC instarà a no votar l'1-O

Iceta descarta que la convocatòria pugui ser "vinculant, amb garanties i legal"

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts

El líder del PSCMiquel Iceta, ha assegurat que si finalment la Generalitat acaba convocant un referèndum sobre la independència l'1 d'octubre, els socialistes catalans faran una crida als seus votants i a la ciutadania en general perquè no vagin a votar en la consulta.

En declaracions a Efe, el primer secretari socialista ha alertat a més que la llei de transitorietat jurídica que preveuen aprovar Junts pel Sí (JxSí) i la CUP té, segons ell, només dos objectius: intentar demostrar al món independentista que "es va de debò", i "atemorir" els no independentistes perquè vagin a votar 'no' i així augmentar l'eventual xifra de participació.

Encara que Iceta ha considerat que un referèndum "vinculant, amb garanties i legal" no se celebrarà, en qualsevol cas ha deixat clar que "en el moment en què hi hagi la perspectiva de fer un referèndum que és il·legal, direm a la gent que no hi participi, naturalment. És evident". "Si la Generalitat arriba a convocar el referèndum il·legal, és obvi que direm a la nostra gent i als ciutadans en general que no s'hi ha de participar", ha afirmat.

Iniciativa delirant

I és que Iceta ha denunciat que les forces independentistes "pretenen presentar la creació d'un nou estat com a cosa fàcil i sense grans obstacles" i, en aquest sentit, ha criticat la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república que JxSí i la CUP preveuen aprovar al Parlament al ple d'aquesta setmana. "És un deliri. És delirant", ha recalcat en al·lusió a aquesta llei, la principal de les anomenades "lleis de desconnexió", prevista per, en cas que guanyés el 'sí' a la independència, intentar crear un marc legal alternatiu a l'espanyol.

Llei "nyap"

Iceta ha carregat amb contundència contra aquesta llei, que ha qualificat de "nyap" i amb un contingut que "no s'aguanta per enlloc". "És una cosa una mica boja -ha suggerit-. Es fa un referèndum per saber si la gent vol o no la independència, però per si de cas s'aprova una llei per anar cap a la independència".

I ha anat més enllà a l'alertar que la llei "només té dos objectius: intentar demostrar al món independentista que es va de debò i intentar atemorir els que no volen la independència, per veure si voten 'no' en el referèndum que es vol convocar. Es vol donar versemblança a una cosa que no té ni cap ni peus".

Exèrcit català

Notícies relacionades

També ha ironitzat sobre el debat obert en l'independentisme sobre si una hipotètica Catalunya independent hauria de tenir exèrcit, després que el president català, Carles Puigdemont, es mostrés favorable a aquesta possibilitat en cas de secessió i rebés retrets des de la CUP i ERC. "A més, el Govern de la Generalitat està dividit sobre la possibilitat de tenir o no exèrcit en cas d'independència... malament rai. És una demostració més que tot aquest procés no és seriós", ha lamentat Iceta.

I tot i criticar que l'independentisme estigui imposant debats propis d'"aurora boreal", ha opinat que "és obvi que un país que vol mantenir la seva independència necessita garantir la seva seguretat i que, una de les parts de la seva seguretat, és l'exèrcit".