REPERCUSSIONS DE L'EXCLUSIVA DE 'EL PERIÓDICO'

Ciutadans, PSC i PP reclamen a Forn que doni la cara al Parlament

Les forces polítiques opten per la prudència després de la revelació i eviten la batussa partidista

zentauroepp39879856 anc bertran170831121057

zentauroepp39879856 anc bertran170831121057

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La revelació per part d'EL PERIÓDICO de la alerta de la CIA als Mossos d'Esquadra sobre un possible atemptat ala Rambla de Barcelona ha sigut rebuda amb extrema cautela en la majoria de formacions polítiques, que han optat per reclamar explicacions als responsables polítics de la Conselleria d'Interior i de la policia autonòmica, però també del Ministeri de l'Interior, que va rebre igualment l'avís de l'agència d'intel·ligència dels Estats Units.

Ciutadans, el PSC i el PP han instat el conseller d'Interior, Joaquim Forn, a comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre un avís que la Generalitat va desmentir fins en tres ocasions i que aquest dijous ha hagut de reconèixer, a partir de la difusió d'un document al qual, segons Forn i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, li van atorgar una credibilitat "molt baixa".

El grup parlamentari taronja ha sol·licitat la compareixença de Forn i del seu antecessor en el càrrec, Jordi Jané, així com del director general dels Mossos, Pere Soler; el seu antecessor, Albert Batlle, i del mateix Trapero. Jané i Batlle van ser destituïts a mitjans de juliol per expressar els seus dubtes sobre la resolució del 1-O, però va ser sota el seu mandat quan la policia catalana va rebre l'alerta de la CIA, el 25 de maig. Però Ciutadans també demana explicacions al ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido.

Màxima prudència des de Madrid

Lluny de la picabaralla partidistes de tantes ocasions, les reaccions des de Madrid també han demostrat màxima prudència. La direcció nacional dels populars s'ha limitat a sol·licitar, en boca del seu coordinador general, Fernando Martínez-Maillo, que "s'aclareixin els dubtes amb naturalitat, normalitat i sempre des de la unitat".

Notícies relacionades

La cautela ha marcat fins i tot la reacció del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que no ha anat més enllà d'exigir al Govern central i a la Generalitat que "no es tirin els plats pel cap" a compte de la tasca de les forces i cossos de seguretat de l'Estat en la prevenció i gestió dels atemptats de Catalunya.

¿Demanaran els morats al ministre de l'Interior que doni explicacions? "Quan calgui demanar explicacions, les demanarem, però aquestes coses no s'han de pensar en calent".