MEMÒRIA HISTÒRICA

Conquista simbòlica del Pazo de Meirás per reclamar la seva "devolució al poble"

Militants del BNG i Galiza Nova despleguen pancartes gegants a la façana de l'edifici propietat de la família Franco

zentauroepp39865657 una decena de militantes del bng entran en el pazo de meir s170830132302

zentauroepp39865657 una decena de militantes del bng entran en el pazo de meir s170830132302

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / La Corunya

El BNG Galiza Nova continuen amb la seva campanya per exigir la "devolució al poble" del Pazo de Meirás. Aquest dimecres, una vintena de militants de les dues forces han entrat a l'edifici propietat de la família Franco, ubicat al municipi corunyès de Sada, i han desplegat diverses pancartes.

La "conquista" o "ocupació simbòlica" s'ha produït aquest dimecres al matí, quan han penjat dues pancartes, una d'horitzontal i una altra de vertical, amb els següents lemes en gallec: 'El Pazo és del poble gallec', 'Que ens tornin el que han robat' i 'Franquisme, mai més!'.

En declaracions a Europa Press, el secretari general de Galiza Nova, Alberto Fernández, ha explicat que, amb aquesta iniciativa, busquen que l'immoble "sigui tornat al poble" al considerar que és "un total despropòsit que segueixi pertanyent a la família promotora d'una dictadura".

Així mateix, ha destacat que, encara que la idea inicial era "aprofitar el règim de visites" per portar a terme aquesta "ocupació simbòlica", l'entrada es va produir sense autorització davant "els obstacles" que, segons ha denunciat, "la Fundación Franco posa per visitar el Pazo".

A Twitter, el BNG ha penjat les declaracions del seu diputat Luis Bará, en què denuncia la "complicitat del PP amb el franquisme, la família Franco i la fundació" i confia que la iniciativa que el seu partit ha portat al Parlament Europeu faci canviar d'opinió als conservadors.

Notícies relacionades

Una vegada desplegades les pancartes i després de penjar la bandera gallega amb l'estrella roja, l''estreleira' o 'bandera de la Pàtria', al pal del Pazo de Meirás, els militants del Bloc s'han concentrat als voltants de l'immoble per exigir, una vegada més, que "sigui tornat al poble".

La iniciativa coincideix amb l'anunci de la Fundació Nacional Francisco Franco, que s'encarrega de gestionar les visites, que aprofitarà els diners recaptats amb la venda d'entrades al Pazo per exaltar la "grandesa" del dictador. El Pazo, residència d'estiu d'Emilia Pardo Bazán que va passar a mans de Franco a la seva mort, està catalogat com a Bé d'Interès Cultural (BIC) des del 2008 i ha d'organitzar visitar almenys quatre dies al mes.