COORDINACIÓ DELS SERVEIS SECRETS

El president del Parlament Europeu proposa crear un "FBI europeu" contra l'Estat Islàmic

Tajani considera que és necessària una cooperació similar a la de l'agència nord-americana per progressar en la lluita antiterrorista

zentauroepp36912628 newly elected european parliament president antonio tajani s170824105157

zentauroepp36912628 newly elected european parliament president antonio tajani s170824105157 / CHRISTIAN HARTMANN

1
Es llegeix en minuts
Europa Press / Madrid

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha proposat aquest dijous crear un "FBI europeu" per enfortir la cooperació antiterrorista entre els Estats membres, especialment pel que fa a l'intercanvi d'informació entre els serveis secrets.

"Es necessita una cooperació semblant a l'FBI americà. Es necessita un FBI europeu", ha dit el polític italià en una entrevista concedida a Onda Cero. Tajani ha considerat que, encara que existeix Europol, és necessari "treballar a aquest nivell de cooperació, de serveis secrets, per intentar tenir un cap europeu" que permeti progressar en la lluita antiterrorista.

En aquest sentit, ha destacat la importància d'afavorir l'intercanvi d'informació, no només entre els serveis europeus, sinó també amb altres països, entre els quals ha esmentat el Marroc, Jordània, Israel o Rússia.

Pel cap de l'Eurocambra, és un "error" mantenir aquest tipus d'informació només en poder de les autoritats nacionals. "És una mica una posició de fa anys", ha considerat. Així, ha avançat que al setembre la seu legislativa començarà a treballar en una comissió especial per fer propostes concretes als Vint-i-vuit destinades a reforçar la cooperació antiterrorista a la UE.

Reacció al "desastre" de Mossul

Tajani ha atribuït l'onada d'atemptats gihadistes a Europa a una reacció d'Estat Islàmic al "desastre" a Mossul, seu iraquiana de l'autoproclamat califat que ha sigut reconquistada, i a l'avanç de l'ofensiva sobre la ciutat siriana de Raqqa, el seu principal bastió.

Notícies relacionades

Interrogat sobre la radicalització dels joves que viuen a Europa, Tajani ha expressat la seva preocupació i ha advocat per "treballar a nivell d'educació" per transmetre'ls "els valors europeus". "Europa no és només el BCE i l'euro, no són només diners. També són valors", ha defensat.

Així mateix, ha subratllat la importància de comptar amb "imams europeus" que parlin "espanyol, italià, francès o alemany, no només àrab". Tajani ha proposat, a més, realitzar controls similars als existents als països musulmans que, per exemple, tanquen les mesquites quan no hi ha activitat religiosa i "saben què ha dit l'imam".