ATEMPTATS A BARCELONA

Els membres de la cèl·lula de Ripoll es consideraven "soldats de l'Estat Islàmic"

El jutge envia a la presó Houli i Oukabir per integració en grup terrorista, assassinat i estralls

El ferit ratifica que l'imam volia immolar-se i que volien atemptar contra monuments

Planejaven cometre una acció terrorista de gran envergadura, segons afirma el jutge Fernando Andreu. / EFE VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

Entre la runa del xalet d’Alcanar s’ha trobat una nota manuscrita «dels soldats de l’Estat Islàmic en la terra de l’Al-Andalus per als croats, els odiosos, els injustos, els corruptors». Era dins d’un llibre verd, a la primera pàgina del qual figura la firma de l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, que es volia immolar, segons va ratificar davant el jutge Fernando Andreu l’únic supervivent de l’explosió, Mohamed Houli Chemial.

El magistrat reprodueix el text, que s’encapçala per un «en nom d’Al·là, el misericordiós, el compassiu», per acreditar la integració a l’Estat Islàmic dels membres de la cèl·lula, en les actuacions en què envia a la presó Houli i Driss Oukabir. Aquest últim va ser qui va llogar la furgoneta que Younes Abouyaaqoub –abatut a trets pels Mossos a Subirats– va conduir a tota velocitat per la Rambla per causar el màxim dany possible. Els delictes que s’imputen a Houli i Driss són integració en organització terrorista, assassinats i lesions. Al primer el magistrat també l’acusa de dipòsit d’explosius i d’estralls. 

Una altra furgoneta llogada pel grup  va patir un accidentat a l'AP-7 a l'alçada de Cambrils més d'una hora abans de la matança de la Rambla. Potser preparaven dos atemptats simultanis

En aquesta mateixa resolució el jutge deixa en llibertat Mohamed Aalla, que haurà de comparèixer setmanalment al jutjat, a l’entendre que no hi ha indicis que formi part de la cèl·lula i sí, en canvi, que l’Audi 3 amb què es va cometre l’atemptat de Cambrils fos en realitat propietat del seu germà Youssef, que es presumeix que va morir a Alcanar. El seu altre germà va morir a la localitat costanera.

Connexions internacionals

Al quart detingut, el propietari del locutori de Ripoll, Said El Karib, se li prorroga la detenció durant 72 hores abans de decidir sobre la seva situació, per a la qual cosa seran crucials els resultats dels registres realitzats ahir a la nit. Driss va comprar els bitllets d’avió del seu viatge al Marroc, que va pagar l’imam, al seu locutori. El Karib assegura que feia compres per internet als clients sense targeta de crèdit a canvi d’una comissió. 

Les actuacions també afirmen que a la casa d’Alcanar hi havia bitllets a Brussel·les a nom d’Es Satty, cosa que sembla un clar indici de les connexions internacionals que tenia la cèl·lula. Una vegada detinguts o morts tots els membres de la cèl·lula la investigació se centra just ara a desembolicar la troca que pugui conduir a qualsevol vinculació sigui al país que sigui.

Encara que la resolució no concreta els atemptats i tan sols diu que l’explosió d’Alcanar «truncaria el pla inicial dels terroristes», consistent en «una acció terrorista de gran envergadura», Houli davant el jutge va ratificar la declaració que va prestar davant els Mossos, en què va admetre que l’objectiu era cometre atemptats de més entitat contra monuments de Barcelona. El magistrat qualifica de «significatiu», per endevinar l’atemptat que podrien haver comès, el «núvol en forma de fong» que es va veure a diversos quilòmetres de distància d’Alcanar.

Explosius 

Que les seves intencions eren encara més ambicioses queda també reflectit pel magistrat quan descriu les bombones de butà, l’acetona (de la qual en van comprar 500 litres a principis de mes), l’aigua oxigenada i la «gran quantitat de claus, utilitzats com a metralla i polsadors per a l’explosió» que han aparegut a Alcanar. Són els elements necessaris per fabricar l’explosiu de l’Estat Islàmic conegut com la mare de Satan.

En una masia de Riudecanyes (Baix Camp),  en què s’han trobat les restes d’haver intentat cremar el passaport i el carnet de conduir de Mohamed Hichamy i el passaport d’Abouyaaqoub, han aparegut els comprovants de compra dels litres d’acetona i de 15 fundes de coixí i brides que, segons el jutge, devien comprar «molt probablement» per «guardar els artefactes explosius al seu interior» i tenir-los «a punt per ser utilitzats».

Hores simultànies 

La resolució inclou una dada molt interessant, que fa pensar que els terroristes van seguir endavant improvisant una vegada rere l’altra, després de l’explosió del seu centre d’operacions: l’atropellament de la Rambla va començar cap a les 16.30 hores d’aquell dia i a les 15.25 hores d’aquell mateix dia una altra de les furgonetes llogades pel comando, en concret per Mohamed Hichamy, va tenir un accident amb un altre vehicle a l’autopista AP-7, a l’altura de Cambrils, en sentit sud. El conductor el va identificar sense dubtes. Totes dues les va pagar Abouyaaquob. La tercera furgoneta llogada per Hichamy es va trobar a Vic.

Els cinc gihadistes abatuts a Cambrils  van comprar ganivets i una destral abans d'intentar un atropellament massiu amb un Audi i ser abatuts

El jutge no treu cap conclusió de la coincidència d’hores entre els moviments de les dues furgonetes, però sense aquest imprevist, l’atemptat al passeig marítim de Cambrils es podria haver comès simultàniament al de Barcelona i també amb una furgoneta.

Notícies relacionades

Al final es va fer cap a la una de la matinada. Hores abans, cap a les 21.26 hores, els membres de la cèl·lula havien comprat els ganivets i una destral en un establiment de la població, en el que sembla una altra maniobra improvisada.

Els cinc terroristes es van desplaçar a l’Audi 3 d’Aalla contra la multitud del passeig marítim de Cambrils fins que van col·lisionar amb un cotxe patrulla. Va ser llavors quan quatre es van dirigir cap al sud i van ser abatuts per un mosso. El cinquè es va dirigir al nord i va córrer la mateixa sort a mans d’agents de paisà. Són Moussa Oukabir, Houssine Abouyaaqoub, Said Aalla i Mohamed i Omar Hichami.