'ACTUA': EL NOM DEL NOU MOVIMENT

Llamazares i Baltasar Garzón llancen el seu nou moviment polític

Ja han registrat la plataforma cívica al Ministeri d'Interior

Cristina Almeida, Federico Mayor Zaragoza i polítics d'Esquerra Oberta en les seves llistes

llamazares1

llamazares1

1
Es llegeix en minuts
Khadija Bousmaha / Madrid

L'exlíder d'Izquierda Unida Gaspar Llamazares i el jutge Baltasar Garzón han llançat una nova plataforma cívica d'esquerres batejada com a 'Actua' , inscrita a Interior des del 3 d'agost. La  marca, el logo, la pàgina web i els noms dels promotors ja estan al registre de partits polítics del Ministeri. El seu manifest fundacional -Per una política del Canvi- deixa clar l'objectiu: impulsar un pacte de mínims per desallotjar el PP del Govern central.

El registre de la marca, segons Llamazares, s'ha fet "per protegir-la, ja que el moviment fa un any que funciona i s'ha presentat en diverses comunitats". "El partit és merament instrumental i està lluny de qualsevol procés electoral", en la seva opinió. En qualsevol cas, aquesta maniobra "no prejutja cap decisió de cara a les pròximes eleccions autonòmiques, municipals ni europees" "ni prejutja aliances electorals", afirma. 

Aquest nou moviment polític -avançat pel eldiario.es- iniciarà una gira per Espanya al setembre per presentar el projecte i mesurar l'acollida entre la societat. Personalitats com l'advocada Cristina Almeida,  l'exdirector general de la Unesco Federico Mayor Zaragoza o l'antic secretari general de Comissions Obreres Antonio Gutiérrez recolzen aquesta aposta.

Notícies relacionades

Encara que Llamazares i Almeida estan sent per ara la cara visible, cap figura a la llista de quatre promotors enviada a Interior, en què sí que figuren Marcos Sanz (d'Esquerra Oberta, el partit de Llamazares  i adscrit a Izquierda Unida), María Garzón Molina (publicista i filla de l'exjutge Garzón), Ángel Valiente (enginyer de Convocatòria Cívica) i María Esperanza Martínez Calvo.

El malestar per l'evolució d'Izquierda Unida i Podem ha nodrit aquest moviment. "Confiàvem que les forces progressistes conegudes i les de més recent aparició evitarien la continuïtat del PP al govern. Per raons que van obeir a interessos partidistes, això no ha sigut així. I la realitat és que el canvi electoral més gran que ha tingut lloc a Espanya des de l'inici de la Transició ha deixat de costat la urgent i necessària regeneració de l'Estat i de la nostra democràcia", es llegeix al manifest fundacional d'Actua.