EL DEBAT SOBIRANISTA

L'ANC planteja la Diada com un acte combatiu davant l'Estat

La manifestació traçarà una creu amb samarretes fluorescents a l'Eixample de Barcelona

"No puc creure'm que Colau no cedeixi els locals per a l'1-O", assegura la presidenta de l'AMI

fcasals38632651 anc170527134258

fcasals38632651 anc170527134258 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) van presentar ahir la manifestació independentista de la pròxima Diada amb un esperit combatiu respecte a l’Estat i les seves «clavegueres» i amb la intenció de fomentar el convenciment respecte a la celebració del referèndum de l’1-O. La mobilització, batejada com la «Diada del sí», tindrà lloc a Barcelona i traçarà una creu amb samarretes fluorescents que tindrà l’eix a la cruïlla entre el carrer d’Aragó i el passeig de Gràcia.

El president de l’ANCJordi Sànchez, va afirmar que la mobilització té un paral·lelisme amb la Diada del 1977, 40 anys enrere, quan es va fer possible la recuperació de la Generalitat i el retorn del president Tarradellas. I va llançar una sèrie de dards a l’Estat. «Tornem a fer una crida a tota la ciutadania a assumir que convertirem la Diada en la Diada decisiva, la que ha de derrotar aquest Estat que no vol acceptar les urnes com a testimoni». Es tracta, va afirmar, «de derrotar cívicament aquest Estat amb tics autoritaris, que usa els instruments que té per reprimir la dissidència política i la voluntat d’una majoria dels catalans», va destacar.

Sànchez també va apel·lar a «tota la gent de bona voluntat que vol construir el nou país i a la gent que no està disposada que els de sempre decideixin com sempre d’esquena a la ciutadania» quin ha de ser el futur dels catalans. «Digueu prou a tants abusos d’autoritat per part dels que creuen que des d’un despatx es pot interpretar i segrestar la voluntat d’un país», va afegir.

D’altra banda, el president d’ÒmniumJordi Cuixart, va fer referència indirecta a l’actuació d’ahir d’agents de la Guàrdia Civil al Parlament i la Generalitat en relació amb el cas del 3%. Cuixart va cridar a sortir al carrer per «blindar la democràcia» i els ciutadans «de la corrupció i dels que intenten fer escenificacions respecte a aquesta lluita col·lectiva contra la corrupció». Cuixart va denunciar també «la guerra bruta d’un Estat que destina recursos públics per vulnerar la llibertat d’expressió i coaccionar els ciutadans de Catalunya, que veuen com les clavegueres de l’Estat actuen inventant proves falses».

Notícies relacionades

Per una altra part, i respecte a la intenció del govern local de Barcelona en Comú de votar contra la moció que pretenia presentar el PDECat perquè el consistori cedeixi locals per a l’1-O, la presidenta de l’AMINeus Lloveras, va afirmar en declaracions a EL PERIÓDICO: «No em puc creure que en el moment tan important del referèndum, màxima expressió de la voluntat de la gent, la senyora Colau no col·labori. Estic segura que encara no ho ha dit però que cedirà els locals».

Les entitats van obrir ahir les inscripcions per a la manifestació. Els assistents estan convocats a les quatre de la tarda i durant la celebració quatre pancartes amb un 'sí' es desplaçaran des dels quatre extrems de la creu cap al centre. Al seu pas, els convocants animen els participants a canviar-se la samarreta per la groga fluorescent d’aquesta jornada de mobilització.