EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El Tribunal de Comptes accelera la investigació contra Mas per les despeses del 9-N

L'organisme fiscalitzador podria obligar els impulsors de la consulta a reintegrar 5 milions d'euros

artur-mas-berln-3- -carles-planas

artur-mas-berln-3- -carles-planas

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal de Comptes ha donat dictat aquest dimarts a dos actes que acceleren el judici comptable obert contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas, Joan Ortega, Irene Rigau Francesc Homs per les despeses pagades amb fons públics relacionades amb la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014. El cost del procés participatiu va pujar a una mica més cinc milions d'euros. L'organisme fiscalitzador ha desestimat el recurs de la Generalitat perquè s'arxivés el cas, ha confirmat que l'Advocacia de l'Estat pot intervenir en el procés i ha activat el nomenament d'un delegat instructor perquè obri l'expedient de responsabilitat comptable dels organitzadors del 9-N, que, segons la denúncia presentada per Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució, van utilitzar diner públic sense justificació legal.

Fonts jurídiques han assegurat que la intenció és que aquest procediment comptable, que no té res a veure amb el judici penal i la condemna per desobediència imposada als quatre ex alts càrrecs de la Generalitat, estigui acabat abans del referèndum de l'1-O. Si s'accepten les pretensions de les entitats que han impulsat la reclamació, Mas, Ortega, Rigau i Homs haurien de pagar de la seva butxaca els cinc milions d'euros que va costar el 9-N. I si no ho fessin, se'ls podria embargar patrimoni.

La consellera del Tribunal de Comptes i exministra de Justícia amb José Maria Azar, Margarita Mariscal de Gante, ha fet un pas més en la tramitació del procediment. En la resolució en què es desestima la petició d'arxivament sol·licitat per la Generalitat, la que és presidenta de la Secció d'Enjudiciament ha acordat que es proposi a la comissió de govern de l'òrgan fiscalitzador el nomenament d'un delegat instructor per a la pràctica de les diligències que es considerin oportunes. És a dir, serà la persona que realitzarà la investigació.

DANYS ALS CABALS PÚBLICS

Notícies relacionades

L'acte recorda que els denunciants han al·legat els presumptes "danys causats en els cabals públics" com a conseqüència del pagament amb fons públics de despeses vinculades al 9-N i que havia sigut declarat inconstitucional pel Tribunal Constitucional. En l'escrit, es detallaven els diners destinats a a la pàgina web institucional, la fabricació de material utilitzat en la votació, la compra d'ordinadors portàtils, la campanya institucional, la pòlissa d'assegurances per als voluntaris, les feines de suport informàtic i l'enviament d'informació. I afegeix que tant la fiscalia com l'advocat de l'Estat han sol·licitat el nomenament d'un delegat instructor perquè investigui l'assumpte.

Mariscal de Gante assenyala en la resolució per la qual desestima l'arxivament sol·licitat per la Generalitat, que l'Executiu català ha entrat de ple en qüestions jurídiques relacionades amb el fons de l'assumpte que no es poden valorar en aquests moments, ja que l'únic que s'ha de dilucidar és si es nomena un instructor del cas o no. Per tant, no es pot anar "més enllà" de la simple verificació de si els fets poden ser susceptibles de responsabilitat comptable.