VISITA D'ESTAT FINS DIVENDRES

Felip VI demana "diàleg" per resoldre el contenciós de Gibraltar

El Rei reclama al Govern britànic un "esforç" sobre el Penyal

El Monarca intervé al Parlament després de ser complimentat per Isabel II

Felip i Letizia, rebuts a Londres amb tots els honors / periodico

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Espanya i el Regne Unit són països «aliats, socis i amics»,  que superaran les «diferències» en assumptes com «el cas de Gibraltar», va afirmar ahir Felip VI en el seu discurs al palau de Westminster. «En aquesta història tan rica i fructífera també hi ha hagut distanciaments, rivalitats i enfrontaments», va reconèixer el Rei, «però, gràcies al treball i la determinació dels nostres governs, autoritats i ciutadans, han quedat enrere com fets del passat». «Estic segur», va afegir, «que aquesta determinació per superar diferències es redoblarà en el cas de Gibraltar, i confio plenament que el diàleg necessari i l’esforç dels nostres governs aconseguiran avançar en la recerca de fórmules satisfactòries per a tots».

L’al·locució del Rei, davant de membres del Govern britànic i de les dues cambres del Parlament, de lords i comuns, formava part de la visita d’Estat de tres dies, que des d’ahir estan realitzant al Regne Unit Felip VI i la reina Letizia.

En un perfecte anglès, el Monarca va dir que respecta «plenament» la decisió dels britànics d’abandonar la Unió Europea. «Encara que ens pugui pesar», va afegir.  Però va demanar que es negociïn i s’acordin garanties suficients per a britànics i espanyols que resideixen als respectius països una vegada consumat el 'brexit'. «Són ciutadans que aspiren legítimament a tenir una vida digna i segura, per a ells i per a les seves famílies», va assenyalar. «És per això que animo els nostres dos governs a seguir treballant perquè l’acord de sortida del Regne Unit de la Unió Europea els doni la necessària confiança i certesa».

IGNACIO ECHEVERRÍA

Felip VI va iniciar el seu discurs rendint homenatge a les víctimes d’atemptats recents ocorreguts al Regne Unit. Va citar la diputada Jo Cox, «salvatgement assassinada fa un any» i el «policia Keith Palmer, que va morir defensant aquest Parlament. I va afegir: «Permetin-me rendir tribut a l’espanyol Ignacio Echeverría que, com molts altres, britànics o no, va demostrar un comportament exemplar i heroic en aquests atemptats».

Poder dirigir-se al Parlament britànic és un privilegi que s’atorga de manera excepcional a destacats visitants, com va passar en el passat amb el llavors president dels Estats Units Barack Obama, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de la Xina, Xi Jinping. Fa 31 anys, l’honor va ser per al rei Joan Carles, a qui el seu fill va esmentar ahir en dues ocasions. Una vegada acabat l’acte, Felip VI va conversar en un altre saló amb el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn.

EN CARROSSA PER THE MALL

La visita d’Estat havia començat minuts després del migdia amb la recepció oficial per part de la reina Isabel II i el seu marit, el duc d’Edimburg. L’acte cerimonial, marcat pel protocol de les grans ocasions, es va celebrar a la Horse Guards Parade i hi van estar presents diversos membres del Govern, inclosa la primera ministra, Theresa May. Sota un cel insegur de núvols i clarianes, amb temperatures més primaverals que estiuenques, van sonar els himnes dels dos països i van tronar els canons a Green Park i a la Torre de Londres amb salves de benvinguda. Felip VI i la sobirana, de 91 anys, van passar revista a les tropes de la guàrdia d’honor, abans de recórrer la gran avinguda de The Mall en una carrossa reial, de camí cap al palau de Buckingham, on s’allotgen els Reis durant la visita.

Notícies relacionades

Letizia, que va escollir per a l’ocasió un conjunt d’abric d’estiu groc pàl·lid i un vestit de seda de color llimona de Felipe Varela, amb barret a joc, es va desplaçar amb el duc d’Edimburg en un Landau, que havia sigut construït per a la coronació del rei Eduard VII el 1902. Isabel II i el seu marit van organitzar un dinar privat a palau. Una vegada acabat, van visitar una exposició d’objectes espanyols de la col·lecció reial.

Felip VI i Letizia havien passat la nit de dimarts en un hotel de Londres, on van ser recollits pel príncep de Gal·les i la seva dona Camilla, duquessa de Cornualla, amb els quals a mitja tarda van prendre el te a Clarence House. La primera jornada va finalitzar amb un gran banquet de gala al saló de ball del palau de Buckingham. Avui, els Reis tenen previst reunir-se amb empresaris i membres de la comunitat espanyola a Londres. Felip VI dinarà a Downing Street amb Theresa May, moment en què sens dubte es tornarà a parlar del 'brexit' i potser de Gibraltar.