20è ANIVERSARI D'UN CRIM ATROÇ

Les esbroncades i els insults a Carmena desllueixen la unitat en els homenatges a Miguel Ángel Blanco

Institucions i partits recorden el regidor assassinat per ETA fa 20 anys

El Congrés guarda un minut de silenci després del fracàs de la declaració unitària

Marimar Blanco demana a Carmena que col·loqui el cartell amb la imatge del seu germà en memòria de totes les víctimes / DAVID CASTRO / VÍDEO: EFE

2
Es llegeix en minuts

Els insults i les esbroncades a l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, van deslluir ahir els homenatges a Miguel Ángel Blanco, el regidor del Partit Popular a Ermua segrestat i assassinat a mans d’ETA fa 20 anys. El president del Govern, Mariano Rajoy, i el rei Felip VI van honrar la víctima del terrorisme, igual que ho van fer el Congrés dels Diputats, el Senat i gairebé tots els partits.

A Madrid, l’alcaldessa Carmena va rebre crits en els dos actes en què va participar, el del grup municipal del PP i el de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) davant el palau de Cibeles. La polèmica per no penjar a l’ajuntament de la capital una pancarta que diferenciés Blanco de les altres víctimes va desdibuixar l’enyorat esperit d’Ermua.

«FORA, FORA» / En el primer acte, la regidora d’Ahora Madrid ja va sentir esbroncades davant la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i Marimar Blanco, que va insistir a reclamar la pancarta amb la cara del seu germà i el lema Madrid no t’oblida. Malgrat la sol·licitud, una idea de Moviment contra la Intolerància, Carmena no va cedir i la situació va anar a pitjor en la segona cita, davant el consistori i sota el lema En el 20è aniversari de l’assassinat de Miguel Ángel Blanco, Madrid amb totes les víctimes del terrorisme. Els assistents la van rebre al crit de «¡fora, fora!» i amb insults com «comunista» i «vella». L’alcaldessa va haver de reclamar fins i tot «respecte» abans de fer el seu discurs.

El rei Felip VI havia honrat el regidor del PP assassinat per ETA poc abans d’aquests actes. «Honor i memòria avui i sempre a Miguel Ángel Blanco i a totes les víctimes del terrorisme i les seves famílies», va assenyalar el Monarca al compte de Twitter de la Casa del Rei.

El president Mariano Rajoy també va exalçar la figura del regidor víctima de la banda de la destral i la serp. «La societat va reaccionar molt bé: hi va haver un abans i un després; i nosaltres el seguirem recordant sempre perquè és un símbol», va opinar el líder del PP, per a qui Blanco representa sentiments «molt positius».

SILENCI PARLAMENTARI / El ple del Congrés dels Diputats va començar ahir amb un minut de silenci, només un dia després d’haver sigut incapaç d’acordar una declaració institucional pel rebuig d’EH Bildu, el PNB i ERC. La coalició abertzale tampoc va estar present a l’hemicicle durant el minut de silenci. Al Senat, Jon Iñarritu (EH Bildu) va donar suport a la iniciativa, però no va ser-hi present, perquè participava en una roda de premsa amb parlamentaris d’Units Podem quan es va celebrar.

Notícies relacionades

En l’acte més destacat de la jornada, celebrat al Teatro Real de Madrid, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va exigir unitat sense «equidistàncies ni eufemismes» per aconseguir la derrota total d’ETA «sense revengisme, però sense cessions».

Polítics de tot signe i associacions de víctimes van donar suport a l’acte d’homenatge a Miguel Ángel Blanco, malgrat que no hi van assistir ni l’expresident del Govern José María Aznar –que estava de viatge– ni l’exministre de l’Interior Jaime Mayor Oreja.